Секретар Огњен Бјелић на Скупштини регионалне сарадње ДКМТ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу –Огњен Бјелић учествовао је на Скупштини регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса (Скупштина ДКМТ), у четвртак, 2. марта 2017. године, у Морахалому (Мађарска). Скупштину ДКМТ је отворио Бела Какаш – председник Генералне скупштине Жупаније Чонград и председавајући Еврорегионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса.

Том приликом, покрајински секретар нагласио је то да ова еврорегија има будућност, те да се заједничким напорима могу реализовати развојни пројекти.

„У времену када је тешко обезбедити довољно средстава за развој, обезбедити егзистенцију и запошљавање, морамо показати одговорност и пронаћи начина да побољшамо живот грађана. Радује ме вест од прошлог петка – да смо добили званична обевештења о одобрењу пет стратешких пројеката с Мађарском, од којих ћемо два пројекта реализовати у оквиру Еврорегионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса. У питању су пројекти „Разнобојна сарадња” (Colourful cooperation) и Dream Railway, у укупном износу од 7,3 милиона евра”, рекао је покрајински секретар.

На основу дугогодишње праксе, следећа скупштина одржаће се последњег викенда у мају (27. маја 2017. године), када ће се заказати и свечаност на тромеђи, а гранични прелаз привремено отворити. Том приликом, АП Војводина преузеће улогу председавајућег скупштине, као и свечане седнице која ће се одржати поводом двадесете годишњице,у новембру 2017. године.

Стога, секретар Бјелић предложио је да седница буде 21. новембра 2017. године, те да следимо модел позивања и организације који су коришћени током свечаности ДКМТ-а, одржане 2005. године, када су учествовали и министри спољних послова Мађарске, Србије и Румуније, што је подигло реноме и публицитет ове сарадње.

„Предлажем да до краја маја ове године – када ће бити организован и наш наредни састанак скупштине – утврдимо и дефинишемо да ли ћемо следити предочени модел позивања и организације и утицати да и представници републичких влада буду учесници на нашем скупу. Покрајинска влада све своје кадровске, стручне и просторне потенцијале и капацитете ставиће у функцију организације овог догађаја”, поручио је секретар Бјелић.

На крају свог излагања, покрајински секретар истакао је и то да „захваљујући стицању статуса кандидата за члана Европске уније, очекујемо да Србија ускоро успостави правне и институционалне претпоставке за потпуни регионални развој и развој локалних средина, чиме ће Војводина бити у могућности да се – пуним капацитетом – укључи у програме претприступне помоћи Европске уније, како би од 2018. године повлачили више финансијских средстава намењених даљем развоју. Као и до сада, очекујемо велику подршку наших комшија”.