Секретар Софић примио делегацију Баварске асоцијације удружења протераних лица

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се данас у Новом Саду са представницима Баварске асоцијације удружења протераних лица, са председавајућим Кристијаном Кнауером на челу.

Тема састанка била је положај немачке националне мањине у АП Војводини. Софић је подсетио на то да АП Војводина предњачи у региону у поштовању права националних мањина, а да томе у прилог говоре и подаци да се на Јавном медијском сервису, Радио-телевизији Војводине, емитују програми на 16 језика националних мањина, док се заседања Скупштине АП Војводине преносе на шест језика, што је највећи број након Европског парламента.

Кнауер је навео да Баварска асоцијација удружења протераних лица броји 1,3 милиона чланова, међу којима су, осим Немаца, припадници мађарске, румунске, словеначке и бројних других националности. Он је изразио захвалност поводом одлуке Републике Србије да се у поступак реституције укључе и лица која су оштећена национализацијом, а ради се о лицима немачке националности рођеним на подручју АП Војводине.

Током састанка је оцењено да су билатерални односи Немачке и Србије на високом нивоу, као и да су пројекти у оквиру међурегионалне сарадње одлични, будући да је Немачка прва по броју инвестиција на подручју АП Војводине.

Софић и Кнауер су се сагласили да постоје могућности за интензивирање сарадње у областима привреде и културе повезивањем сродних удружења, асоцијација и организација будући да АП Војводина има веома добро развијене механизме сарадње са другим немачким регијама.

Састанку су присуствовали и помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић и подсекретар у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине Виктор Пал.