Секретар Софић говорио на трибини „Србија после пандемије“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Александар Софић говорио је данас на онлајн трибини „Србија после пандемије“ коју организује Центар за друштвену стабилност.

Софић је током панел дискусије у којој су учествовали дипломирана правница Маја Грбић и шеф кабинета градоначелника Суботице Сава Стамболић, истакао да су мере подршке усмерене ка грађанима али и ка привреди и укупној одрживости земље током кризе донеле и више него добре резултате узимајући у обзир параметре попут БДП-а, задужење земље, инвестиције које су у току и број незапослених лица.

Ресорни секретар је нагласио, да са ове временске дистанце можемо закључити да смо одржали стабилност у свим областима те да је за то заслужна добра и стратешка политика Републике Србије нароичито када је у питању фискална консолидација и реформа која је почела још 2014. године.

„У том смеру потребно је кретати се на свим нивоима власти и зато бих подсетио да смо у сарадњи са Развојном агенцијом Војводине отпочели процес доношења новог Плана развоја АП Војводине за период 2022 -2030. Цео процес је врло транспарентан и у току су јавне консултације на нацрт прегледа и анализе стања као полазне основе за израду Нацрта плана развоја АП Војводине 2022-2030“, поручио је Софић и апеловао на све представнике удружења и других организација цивилног друштва, научно-истраживачке, струковне и друге организације, представнике економско-социјалних партнера, као и представнике привредних субјеката да се укључе са предлозима.

Такође, када су у питању локалне самоуправе АП Војводине, Софић је истакао да је у време првог таласа пандемије спроведен мониторинг уговора из Буџетског фонда који је намењен спровођењу мера развојне политике АП Војводине.

„Препознали смо потребу да наставимо са подршком привредних активности на територији АП Војводине те стога настављамо са конкурсном мером суфинансирања набавке опреме за здрава предузећа која имају добре пословне билансе и тим поводом недавно су потписани уговори са 49 предузећа, а једнако важна ставка су инфраструктурни и комунални пројекти “, рекао је Софић и најавио да ће у припреми буџета за 2022. годину акценат бити на развоју идустријских зона што ће бити највећа ставка у финансијском плану скеретаријата, чиме ће се завршавати све индустријске зоне АП Војводине како би биле спремне за потенцијалне инвеститоре.