Састанак са представницима Ломбардије на тему кластера мобилности и ауто-индустрије

Подсекретар у Секретаријату за регионални развој, мађурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Дарко Миланковић одржао је видео-конференцију са представницима италијанске регије Ломбардија на којој је разговарано о оснаживању сарадње двеју регија у области привреде и повезивања партнера из кластера мобилности, са акцентом на ауто-индустрију.

Подсекретар Миланковић и подсекретар за међународне односе владе региона Ломбардија, Алан Кристиан Рици сагласили су се да је текућа 2021. година значајна за ауто-индустрију, коју очекују снажне промене и прилагођавање са актуелном ситуацијом.

Упркос томе, нагласио је Миланковић, Република Србија активно ради на остваривању што повољнијег амбијента за развој ове привредне гране.

„У прилог томе говори и податак да је јапански Нидек потписао оквирни споразум с Министарством привреде Републике Србије и градом Новим Садом о отварању фабрике за производњу електро-мотора и истраживачко-развојног центра. Планирано је да у наредних десет година у то буде инвестиран највећи део од укупно 1,5 милијарди евра, колико је компанија планирала да уложи у Европи. Јапанска компанија која послује у четрдесет земаља у свету и има више од 120.000 запослених. У Новом Саду би требало да производи и тракционе моторе, а Нидек фабрику у Новом Саду најављује као најбољу фабрику те групе на свету,“ поручио је Миланковић.

Он је подсетио на то да је Италија други спољнотрговински партнер Србије са робном разменом која је током 2020. године износила 3,3 милијарде евра обострано, као и да су неколико последњих инвестиционих пројеката у Србији реализовале управо компаније из Ломабардије што даје снажан импулс и знак да постоји простор за унапређење и оснаживање веза и промовисање развоја конкуретности и у индустрији мобилности.

Председник Кластер мобилности региона Ломбардије, Саверио Габоарди сугерисао је да се улаже у нове флоте аутомобила у јавном сектору које би чинила електрична возила или најновији традиционални модели, порески кредити, као и бесповратне интервенције у ланацу снабдевања који доноси технолошку трансформацију. Он је предложио да се сарадња са патнерима из АП Војводине реализује у оквиру умрежавања, реализације Б2Б састанака и иновативним пројектима.

Током конференције је закључено да се у наредном периоду очекује успоставаљање дуготрајних веза између Кластера мобилности из Ломбардије и партнера из АП Војводине, с циљем повезивања и умрежавања свих заинтересованих привредних, научних, развојних и јавних институција из обе земље, ради лакшег стварања синергија, покретања заједничких развојних пројеката и могућег стварања заједничког бренда.

Тиме се, како је речено, очекује побољшање развоја индустрије мобилности, а обе стране раде на стварању услова за истраживања и иновације ради „паметне специјализације” и идентификовања најперспективнијих модела пословања.