„Регионални оперски дани“ у Новом Саду и Суботици

Заменик секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Прошки, присуствовао је јуче у Српском народном позориштиу конференцији у оквиру манифестације „Регионални оперски дани“ која се од 8. до 10. октобра одржава у Суботици и Новом Саду.

Он је том приликом истакао да је Покрајиснки секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, ове године по први пут увео нову конкусну меру за подршку манифестацијама ширег друштвеног и регионалног значаја, те је у складу са тим препознао значај манифестације која повезује уметнике из чак десет земаља региона.

„ Уметници су људи који отварају видике и померају границе те веома лако успостављају и остварују могућности за друге облике сарадње. Овом манифестацијом коју сте сместили у два града АП Војводине отварају се прилике и за неке друге облике међурегионалне сарадње“, поручио је Парошки и нагласио да развој региона зависи од тога колико смо регионално повезани и колико можемо да ширимо капацитет за пројекте који имају одјека и на привредни и економски раст АП Војводине.

Конференцији су присуствовали директори бројних оперских кућа из Скопља, Тиране, Варне, Бања Луке, Загреба, Осијека, Темишвара, Сегедина и Сарајева а гости дводневне манифестације биће и управници позоришта из Минхена, Келна, Њу Јорк градске опере као и Арчимболди театра из Милана.

Током две панел дискусије на Малој сцени Српског народног позоришта, разговорано је о могућностима сарадње између позоришта широм региона, а управник позоришта Александар Станков најавио је и прву оперску копродукцију између Тиране, Скопља, Варне и Новог Сада, која ће како је рекао, бити реализована током наредне године а наслања се на тему Отвореног Балкана.