Дракулић: оснаживање општина и охрабривање инвеститора да улажу у мање развијене је један од приоритета

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић поручио је у суботу, 19. новембра 2016. године, говорећи о локалном развоју на дводневној регионалној конференцији о развоју нових видова туризма и њихове одрживости да су приоритети Покрајинске владе  инвестиције, нова радна места, оснаживање локалних самоуправа, те да је циљ охрабрити инвеституре да одлазе и у мање развијене општине.

“Ми смо у секретаријату ове године кренули у врло интезиван обилазак локалних самоуправа где нам је циљ да се упознамо са реалним постојећим капацитетима, али и да упознамо општине са нашим планом да се са буџета активно окрену спољном финасирању.

Наш циљ је да ојачамо локалне капацитете тако да буду оспособљени за активно проналажење спољних извора финаснирања, било да је реч о страним инвестицијама или о пројектима који ће обезбедити новац из страних фондова, на првом месту доступних ЕУ фондова”, рекао је на уводној сесији другог дана конефернције помоћник Дракулић.

Он је још додао да је циљ Секретаријата ревидирање стратегија развоја и акционих планова по локалним самоуправама, као и повећање капацитета општина за локални економски развој, у оквиру чега су и туристички потенцијали.

У Новом Саду је током викенда одржана Регионална конференција о биодиверзитету, нискокарбонском туризму и локалном економском развоју, а у светлу нове развојне агенде Уједињених нација до 2030. године и циљева одрживог развоја.

На самом отварању конференције, где је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, учесницима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, извршни директор Светске туристичке организације (UNWTO) Марсио Фавила, амбасадорка Бразила у Србији њ.е. Изабел Кристине де Азеведо Хејваерт и стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова-Солорано.

Осму по реду ЕИАТ Конференцију је организовао Центар за истраживања и студије туризма, уз подршку и партнерство Покрајинске владе, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ, Централне европске иницијативе (CEI), Града Суботице и Туристичких организација Србије, Војводине и Црне Горе.