Председник Мировић и секретари Бјелић и Милошевић примили амбасадора НР Кине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас амбасадора Народне Републике Кине Њ.Е. Ли Манчaнга и делегацију кинеских привредника који су заинтересовани да започну или пошире своје пословање у Србији и АП Војводини.

У разговору је исказано обострано задовољство због успостављене сарадње и пријатељства НР Кине и Републике Србије на највишем државном нивоу, која је отворила могућност за реализацију бројних конкретних пројеката.

Мировић и амбасадор Манчанг су се у разговору сагласили да чврсте темеље који су постављени у односима између Кине и Србије, као и АП Војводине и кинеских провинција, треба искористити за даље јачање сарадње у областима привреде, саобраћајне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, те универзитетске сарадње.

Председник Мировић је нагласио да је захваљујући председницима и премијерима НР Кине и Србије, између те две земље успостављено стратегијско пријатељство за будућност.

„Наше две земље – велика Кина и Србија као поуздан партнер – показале су да могу да сарађују на значајним пројектима који дају конкретне и значајне резултате“, казао је председник Мировић додајући да су међу најзначајнијим заједничким пројектима свакако они у области саобраћајне инфраструктуре, јер кинеске компаније већ граде неколико важних саобраћајница у Србији.

Амбасадор Манчанг је нагласио да НР Кина жели даље да развија и ојача конкретну сарадњу са Србијом и АП Војводином, посебно у области пољопривреде, јер, како је навео, пољопривредни производи из наше земље имају своје место на кинеском тржишту.

У разговору је посебно истакнуто да Покрајинска влада са ресорним секретаријатом пружа пуну подршку идеји о формирању заједничког научног института НР Кине и Републике Србије, у оквиру Универзитета у Новом Саду. То ће, како је истакнуто, бити мост за остваривање тешње сарадње и још бољих резултата наших универзитета.

Сусрету у Покрајинској влади присуствовали су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.