Војновић: Утврђени приоритети развоја у смеру европских интеграција

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић присуствовао је 24. новембра 2016. године представљању Извештаја Европске комисије о напредтку Србије за 2016. годину, који је одржан у Пословном инкубатору Нови Сад.

Како је овом приликом рекао подсекретар Војновић, утврђени су приоритети развоја у смеру европских интеграција, те да је у циљу јачања капацитета локалних самоуправа у области регионалног развоја потребно мотивисати представнике локалних самоуправа да пораде на својој ефикасности.

– Буџети општина и градова ће прерасподелом пореза на зараде по новом Закону о финансирању локалних самоуправа бити умањени, и да би то компензовали, морају се окренути екстерним изворима финансирања кроз пројектне активности у оквиру ИПА фондова и других фондова који нам стоје на располагању у процесу придруживања Европској унији, а ми у ресорном секретаријату ћемо им у томе пружити подршку – истакао је подсекретар Војновић.

Он је на скупу рекао да је заштита мањинских права у Војводини на високом нивоу, а Покрајинска влада се у раду руководи активном и свеобухватном заштитом мањинских права је као и афирмацијом у области образовања, културе, информисања и службене употребе језика и писама националних мањина.

– Посебно смо задовољни са делом Извештаја у вези преговарачког поглавља 23, да је Војводина одржала висок степен заштите националних мањина. У оквиру преговарачке групе за поглавље 22 представници нашег секретаријата, иако нису формално чланови те преговарачке групе, до сада су активно учествовали и информисани су о активностима којима координира Канцеларија за европске интеграције Републике Србије – нагласио је подсекретар Војновић.

Извештај Европске комисије представила је шефица политичког сектора Делегација ЕУ у Републици Србији Нора Хајринен, која је овом приликом рекла да се најважнији елементи извештаја односе на владавину права и економски развој.

– Србија је остварила значајан напредак у процесу приступања Унији, јер спроводи амбициозан план политичких и економских реформи, али и због тога што је преузела веома конструктивну улогу у управљању миграцијама, што може послужити као добар пример многим чланицама уније – истакла је Нора Хајринен.

По њеним речима, главни напредак који је постигнут је реформа јавне управе и спровођење економских реформи и фискалне консолидације, те да је потребно ставити већи фокус на тренутно стање, а не само на годишњи напредак.

На скупу који је организовао ЕУ Инфо поинт Нови Сад, говорила је Ивана Сабо испред Пословног инкубатора Нови Сад, као и Милан Стојанов испред Привредне коморе Војводине који је рекао да још постоје сегменти на којима треба радити, а нарочито је забрињавајући велики проценат незапослености у Србији.

Иван Шенк са Факултета техничких наука је нагласио да је питање незапослености значајно, али да треба узети у обзир и питање школовања, јер је потребна системска подршка и организација наставе и школовања, а млади треба да се едукују да праве промене.