Игор Мировић примио председницу Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић сусрео се данас са председницом Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Гудрун Мослер-Торнстром и секретаром Конгреса Андреасом Кифером. У разговору је исказан интерес да се интензивира садања Конгреса и АП Војводине, која је препозната као лидер у више значајних области, међу којима се истичу заштита права националних мањина и родна равноправност.

Мировић је истакао да Република Србија и покрајина Војводина имају вишегодишњу и добру сарадњу са Саветом Европе, те да кроз дијалог и размену искустава та сарадња може додатно да се унапреди.

Председник Покрајинске владе упознао је госте са карактеристикама покрајине Војводине и представио механизме и активности покрајинске администрације усмерене на очување демократских и европских вредности у Војводини.

У разговору је посебно истакнуто да Војводина у највећем могућем обиму, у законодавним оквирима, и уз поштовање европских вредности, брине о заштити права 28 националних заједница, које, уз већински српски народ, живе у нашој покрајини. То се огледа кроз подршку покрајинске и локалних администрација у раду националних савета, завода за културу и других институција и установа мањинских заједница које брину о провођењу културне политике мањина, о информисању, образовању и службеној употреби језика и писама.

Председник Мировић је представио и институцију покрајинског заштитника грађана, као и чињеницу да у Војводини постоје и на локалном нивоу, што је, како је у разговору истакнуто, добар модел који би требало да се прошири и на друге регионе.

Гудрун Мослер-Торнстром је казала да АП Војводина има одличну репутацију у Европској унији и похвалила напоре покрајинске администрације на очувању мултијезичности и мултикултуралности. Она је нагласила да резултат Војводине у тој области није само „слово на папиру“, већ су резултати видљиви у пракси, и позвала представнике Војводине и Србије да тај пример добре праксе представе и другим европским регионима у октобру на свечаности поводом 25 година од усвајања Европске повеље о регионалним и мањинским језицима.

Мослер-Торнстром се још захвалила Србији на политичкој вољи и активном доприносу у заједничком раду у европској породици, чак и у тешким временима за нашу земљу, и истакла активно да учешће АП Војводине у Скупштини европских регија.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе.