Потписан Споразум о сарадњи између Покрајинске владе и Канцеларије за ИТ и еУправу

Данас је у Покрајинској влади, у циљу ефикаснијег спровођења реформе јавне управе, потписан Споразум о сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Споразум је са директором Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаилом Јовановићем у име Покрајинске владе потписао покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Секретар је истакао да је Покрајинска влада реформу јавне управе уврстила у стратешке и приоритетне циљеве за предстојећи период, и у складу са тим, одмах предузела све потребне активности за укључивање АП Војводине у процес који ће бити сложен и дуготрајан.

„У протеклом периоду, који је обележила криза изазвана пандемијом ковида 19, уверили смо се колики је заиста значај дигитализоване ефикасне јавне управе за сваког нашег грађанина. Бројна информациона решења умногоме су помогла да се све предузете мере реализују, као и да грађани на што лакши начин прођу кроз промене које су наступиле”, поручио је Софић. Он је нагласио да ће данашње потписивање Споразума дати формалноправни оквир за примену информационо-комуникационих технологија и креирање нових решења која унапређују пружање јавних услуга на територији АП Војводине.

„Захваљујући електронским услугама грађани су у последње четири године добили ефикаснију и економичнију јавну управу, која им је омогућила да не буду курири који носе документа од шалтера до шалтера. Врло брзо су системи еУправе постали стандард, па је тако путем система Бебо, добродошла на свет електронски регистровано око 320.000 беба, сваке године више од 60.000 родитеља упише децу у предшколску установу путем еВртића, а до сада је електронски размењено по службеној дужности више од 60 милиона докумената. Изузетно ми је задовољство што смо потписивањем данашњег споразума између Канцеларије и Секретаријата поставили основу за успостављање савремених информатичких решења еУправе у покрајинским градовима и општинама“, рекао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михајло Јовановић. Он је истакао да ће захваљујући систему еУправе за контакт са грађанима у првих десет локалних самоуправа у Војводини већ од децембра бити омогућено да се брзо електронски ступи у контакт са управом, постави питање, пријави проблем или да се упути предлог надлежним службама, а да се одговор добије у најкраћем времену, што је још један доказ да је еУправа прави начин да јавна управа буде у служби грађана.

Први градови и општине који почињу да користе систем за контакт са грађанима јесу: Сомбор, Зрењанин, Кикинда, Стара Пазова, Сремска Митровица, Србобран, Бечеј, Вршац, Суботица и Бачка Паланка.

Догађају су присуствовали представници свих 45 општина у АП Војводини, којима су стручна лица Канцеларије за еУправу презентовала предстојећи процес подршке развоју еУправе, коришћења услуга телехаусинга и имплементације ЦРМ система за локалне самоуправе.