Бјелић: Развој креће од локала, а ми смо ту да координирамо и помогнемо да обезбедите изворе екстерног финансирања

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић одржао је у петак, 09. септембра 2016. године, радне састанке са председницима општина Бачки Петровац, Срђаном Симићем и председником општине Бачка Паланка, Браниславом Шушницом и њиховим сарадницима, где им је пренео шта је у наредном периоду циљ секретаријата на чијем је челу, као и очекивања од локалних самоуправа.

“Развој креће од локала, а ми смо ту да координирамо. Ми у покрајинској влади ћемо се спуштати све више ка локалним самоуправама, јер градјани не живе у канцеларијама на покрајинском нивоу, већ код вас на локалу”, поручио је секретар Бјелић и нагласио да је циљ да се у наредна четири месеца са свим локалним самоуправама одреди по 10 приоритетних пројеката за сваку општину, а који ће бити екстерно финансирани.

“Морамо да будемо свесни да ће се смањити буџети како на локалу, тако и на покрајинском нивоу и зато је важно да што пре привучемо и обезбедимо средства из екстерних извора финаснирања. Због тога тражимо да свака општина у наредних годину дана припреми по 10 предлога пројеката”, поручио је секретар и напоменуо да очекује готове пројекте, а не само пројектне идеје и да ће покрајина у том смислу заједно радити са општинама да се ураде предлози и припреми документација за пројекте.

Према његовим речима, са председником покрајинске владе Игором Мировићем је договорено да свака општина од тих 10 пројеката, има по четири већа развојна пројекта и шест из области које су важне за саму општину попут здравства, социјале, заштите животне средине, образовања и друго.

Секретар Огњен Бјелић најавио је и ускладјивање стратегија развоја, акционих планова и приоритета војводјанских општина, као и ускладјивање критеријума по којима ће се одредјивати давање финаснијске помоћи општинама у односу на степен развијености по принципу конвергенције, како би се раст обезбедио свима и смањиле разлике измедју развијених и неразвијених општина.