Ђорђе Милићевић примио политичко-привредну делегацију из Италије

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас политичко-привредну делегацију из Италије, коју предводи члан Европског парламента Марко Цани. Главна тема састанка била је добра привредна сарадња, коју Србија и Италија већ негују, као и подизање на значајно виши ниво кроз нове инвестиције у Војводини.

Потпредседник Милићевић је упознао чланове италијанске делегације са привредним потенцијалима којима располаже Република Србија и АП Војводина и предочио све мере које Покрајинска влада предузима у циљу привлачења нових инвестиција.

„У односу на ранији период, ми смо значајно унапредили подстицајне мере за улагања и увели додатне субвенције на које инвеститори могу да рачунају приликом нових улагања у АП Војводини“, истакао је Милићевић уз уверење да је то додатни импулс како италијанским, тако и другим домаћим и страним инвеститорима, да искористе добре услове и повољну климу за пословање у нашој земљи.

Подсетивши да је обим укупне трговинске размене, који је Србија у 2016. години остварила са Италијом, износио 3,7 милијарди долара, у којем Војводина учествује са милијарду долара, Милићевић је оценио да би смо се са овим темпом привредне сарадње, могли ускоро приближити циљу од четири милијарде долара трговинске размене.

Сарадња у циљу заједничког изласка на трећа тржишта има посебно значајну улогу, оценили су саговорници на састанку у Покрајинској влади на којем су, осим чланова Европског парламента из Италије, присуствовали бројни привредници из Ломбардије заинтересовани да започну пословање у Војводини.

Марко Цани, члан Европског парламента је истакао да је Војводина посебно интересантна италијанским инвеститорима, као најразвијенији део Србије, која за Италију представља врата према Истоку и Балкану. Поред пољопривреде, италијански привредници имају амбицију да инвестирају у текстилну индустрију, индустрију челика као и у области информационих технологија. Цани је истакао да интензивирање сарадње са нашом земљом није само интерес Европске уније, већ и Италије, чему у прилог говоре значајни економски показатељи.

Гости из Италије данас ће разговарати и са представницима Привредне коморе и Развојне агенције Војводине, те домаћим привредницима, у циљу представљања потенцијала Војводине и повољних услова за нова улагања италијанских привредника у нашу покрајину.

Састанку је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.