Покрајинска влада и НАЛЕД: Заједно за бољи пословни амбијент

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је састанку у ком су учествовали председник Покрајинске владе Игор Мировић и десет покрајинских секретара који су се састали са члановима и партнерима Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Данашњем сусрету, чији домаћини су били председница Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић и потпредседник УО НАЛЕД-а Бранислав Недимовић, присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и око 140 представника малих и средњих предузећа у Србији, страних инвеститора, локалних самоуправа и организација цивилног друштва, већина од њих чланова НАЛЕД-а.

Покрајинска влада и НАЛЕД ће радити на споразуму о међусобној сарадњи, који би требало да буде потписан у септембру, а бавиће се најважнијим темама за које НАЛЕД има капацитет, а могу да помогну у реализацији програма нове Покрајинске владе, у њеном најзначајнијем делу који се тиче економског развоја Војводине. Теме су: локални економски развој, јавно-приватно партнерство, пољопривреда, образовање, здравство и инфраструктура. Фокус ће бити на подизању капацитета локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој, јавно-приватном партнерству, као могућности за даљи развој инфраструктуре, без посезања за средствима из буџета.

– Споразум који ћемо склопити са НАЛЕД-ом треба, пре свега, да допринесе анализи потреба у области бржег економског развоја, да детектује слабе тачке које у овом тренутку постоје у Војводини и да нам помогне у изградњи институција које покрајина има, али и у изградњи укупног модела, да би темпо развоја био заиста онакав какав прижељкујемо. А то је да и Војводина, у склопу укупних мера економске консолидације које дају веома добар резултат, пружи значајнији допринос и да то буде мерљиво економским параметрима“, рекао је председник Мировић.

Председник Покрајинске владе је истакао да је било речи и о потреби да се анализирају додатни потенцијали око модела имплементације Закона о јавно-приватном партнерству, затим око анализе модела постојања досадашње мреже развојних агенција, мреже установа и институција чији оснивач је АП Војводина које су у функцији економског развоја, као што су ВИП фонд, Фонд „Европски послови“, Развојни фонд Војводине, али и неке будуће развојне агенције као модела за једноставније и ефикасније комуницирање са домаћим и страним инвеститорима.