Почела реализација пројекта „Free crossing Bačka“

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосава Ендерић присуствовала је данас отварајућој конференцији поводом почетка пројекта „Развој прекограничног прелаза Сантово-Бачки Брег са потребном царинарницом и објектима у функцији теретног саобраћаја“, који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Циљ пројекта је развој граничног прелаза Сантово-Бачки Брег који ће бити функционалан за све врсте саобраћаја. Гранични прелаз тренутно могу да користе само путничка возила и теретна испод 3,5 тона носивости.

Ендерићева је обраћајући се присутнима, нагласила да је један од најважнијих циљева прекограничне сарадње у Европи управо смањење негативних ефеката постојања граница.

„Стварање прекограничних мрежа и партнерстава те развој заједничких прекограничних активности подстичу оживљавање привреде, заштиту природне и животне средине и повећање социјалне кохезије програмске области, чиме стичемо прилику да у потпуности искористимо могућности које пружа погранични положај“, поручила је помоћница Ендерић и подсетила да Секретаријат активно учествује у процесу програмирања и изради програмских докумената у оквиру радних група за програмирање на територијама обухваћеним ИПА програмима прекограничне сарадње за период 2021-2027.

Кроз заједничко управљање програмима и пројектима, како је навела Ендерићева, оснажује се развојна компонента на локалном нивоу, што у будућности мора бити темељ на коме ћемо градити наше друштво.

Председник Скуптине АП Војводине, Иштван Пастор истакао је да стање на граничним прелазима Хоргош и Келебија говори о томе колика је заправо потреба за реализацијом оваквих пројеката.

„Индустријализација Србије, којој сведочимо сваким даном, изискује што практичнији и ефикаснији транспорт и размену робе, стога је неопходно да се овакви програми реализују те да се воде као стратешки пројекти од значаја у нашој земљи,“ оценио је Пастор , истакавши да је пројектовање проширења и дизање капацитета овог граничног прелаза значајано и за Западнобачки округ јер ће привредна и друштвена активност у том региону бити много већа.

Конференцији су присуствовали и помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Светлана Килибарда, начелник Западнобачког управног округа, Горан Нонковић, директор Завода за урбанизам Војводине, Предраг Кнежевић и други.