Пастор и Бјелић на обележавању 25 година Жупанијског већа Арада

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовали су данас у румунском граду Араду свечаном обележавању 25. годишњице од формирања Жупанијског већа Арада, као највишег представничког тела истоимене жупаније.

Говорећи на свечаној академији поводом великог јубилеја жупаније са којом АП Војводина негује пријатељске и партнерске односе, председник Пастор је нагласио да „све нас, Румуне, Мађаре, Србе, везују дубоке историјске, комшијске, пријатељске и породичне везе“, које се онда много лакше употпуњују институционалним, привредним, екомомским и другим садржајима.

„Не можемо говорити о развијеној и просперитетној држави, покрајини или жупанији без развијених инситуција јер су оне друго име за развој и напредак. Снажне и инклузивне, економске и политичке институције, претпоставка су развијене економије и консолидоване демократије“, рекао је Пастор, који се председнику Жупанијског већа Арада Јустину Чонки посебно захвалио на исказаној жељи за јачањем сарадње између АП Војводине и Арада, пре свега кроз снажнији заједнички ангажман у оквиру регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса.

„Сарадња у оквиру ДКМТ еврорегиона одлична је прилика да заједничким конкурисањем за ИПА пројекте учинимо све да предупредимо могућност изливања ове четири реке, да правимо пројекте градње „система интелигентних насипа“, да градимо у складу са природом, а да живот и квалитет живота човека у ДКМТ региону буде у центру пажње“, рекао је Пастор и истакао да је залог добрих односа заштита и унапређење темељних људских и мањинских права румунске националне заједнице у Србији и као и српске и мађарске националне заједнице у Румунији.

“Поред унапређења економске и свих видова прекограничне сарадње пред нама стоји задатак чувања заједничке историје, неговање сећања на значајне историјске догађаје и личности”, истакао је Пастор.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу  Огњен Бјелић истакао је у поздравном обраћању да је између Војводине и Арада постоји много тема за разговор, а да многе од њих проистичу из традиционалног пријатељства румунског и српског народа, као и из интезивне међурегионалне сарадње у оквиру еврорегиона ДКМТ.

“Веома смо поносни што смо кроз прекограничне пројекте Румуније и Србије искористили више од 90 одсто расположивих средстава, а сигурно ће тако бити и у будуће. Ту је пре свега значајна реализација заједничких регионалних пројеката у оквиру ИПА програма који подстичу локално-економски развој општина, отварање нових граничних прелаза, заштиту од поплава, те пројекти у области водоснабдевања и заштите животне средине”, рекао је Бјелић и додао да сарадња Војводине и Арада треба да се развија у свим правцима, поред области економије и привреде, једнако и у инфраструктурном развоју, у области саобраћаја и комуникација, пољопривреди, у области заштите човекове средине, у туризму,   науци, култури, просвети, здравству, спорту, у свим областима које подстичу наш заједнички развој и бољитак.

“Мултикултуралност и толеранција јесу принципи које треба заједнички да негујемо и чиме обе регије и Војводина и Арад могу да се поносе, јер како српска заједница у Араду, тако и румунска национална заједница код нас је неодвојиви део препознатљивог мултикултуралног карактера Војводине”, навео је Бјелић и додао да Покрајинска влада  годинама помаже рад Националног савета румунске националне мањине, као и медије на румунском језику, а подржава и пројекте српске мањине у Румунији у области заштите културног наследја и очувања идентитета.

Непосредно пред почетак свечаног обележавања јубилеја, председник Пастор и секретар Бјелић разговарали састали су се са члановима Жупанијског већа на челу са председником Јустином Чонком о даљим плановима сарадње која је до сада оцењена као веома добра, са конкретним и видљивим резултатима како у Араду, тако и у Војводини.

Свечаности у Араду присуствовали су и представници Привредне коморе Војводине, као и генерална конзулка Републике Србије у Темишвару Ирена Радојичић.