Парошки у Кули и Малом Иђошу: Дефинисање приоритетних потреба општина Војводине предуслов за равномерни регионални развој

Заменик секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки обишао је данас општине Кулу и Мали Иђош где се састао са председницима општина Дамјаном Миљићем и Марком Лазићем, како би разговарали о дефинисању тренутног стања, мапирању ресурса и приоритетних потреба у овим једницама локалних самоуправа.

На састанцима је договорено да представници општина Кула и Мали Иђош, које припадају другој и трећој категорији развијености, предају листе приоритетних пројеката како би Покрајински скератријат могао да пружи конкретну подршку и решења у циљу јачања ових локалних самоуправа.

„С обзиром на то да је у току процес усвајања Плана развоја локалне самоуправе за период 2021-2027, од изузетне је важности правовремено установити приоритете и ускладити план деловања активности Покрајинског секретаријата у свих 45 општина АП Војводине водећи се принципом равномерног регионалног развоја“, подсетио је Парошки и истакао да је неопходно да се јединице локалних самоуправа на територији покрајине Војводине равномерно развијају, да унапреде техничке и административне капацитете за бржи развој и реформу јавне управе.

Такође, током посете општинама било је речи и о имплементацији нових информационих решења и електронских услуга у циљу смањења административног оптерећења и ефикасног функционисања управе као сервиса грађана.

Подсекретар Миланковић рекао је да је разлог радне посете сагледавање реалних потреба и проблема грађана општина, са циљем проналажења конкретних решења.

“На основу анализе ситуације на терену, стратешки ћемо планирати даље активности Секретаријата, како у овој буџетској години, тако и за будући период”, закључио је Дарко Миланковић.

Парошки и Миланковић обишли су и постројења холандске компаније за производњу воћних садница која послује на територији општине Кула „Севеплант“ која је успешно искоритила бесовратна средства на конкурсу Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу који је спровођен у циљу отварања нових радних места.