Панел дискусија „Инцијатива за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива“

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу Видосава Ендерић, поздравила је данас учеснике конферененције „Иницијатива за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива“ одржане у Привредној комори Војводине.

Она је у својству председнице Радне групе за председавање АП Војводине Радном заједницом подунавских регија, подсетила на значај и важност сарадање институција културе Подунавског слива.

„ Ово је једна у низу конференција у оквиру наше председавајуће групе, унутар које су одређени приоритети за председавање које је услед пандемијских услова пролонгирано и на 2022. годину. Стога ће током наредне године бити организован велики број манифестација како у области културе тако и у области транспорта и дигитализације“, истакла је Ендерићева и подсетила да ће важну улогу у реализацији бројних активности имати управо Нови Сад као град са титулом Европске престонице културе.

„У претходном периоду Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједница био је изузетно посвећен међународној сарадњи и дао је важан допринос активностима Радне групе за председавање АП Војводине Радној заједници подунавских регија 2021–2022. године,“ истакла је покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и додала да је данашњи панел конципиран као сусрет директора установа културе под окриљем АП Војводине и Града Новог Сада и размена идеја са иностраним партнерима у циљу унапређења сарадње установа културе земаља Подунавског слива.

Она је навела да су могућности за унапређење сарадње широке и да би могле обухватити гостовање уметника из партнерских региона, одржавање тематских изложби, интензивирање односа у контексту размене искустава у вези са културним наслеђем, организацију књижевних вечери, гостовања позоришних и музичких ансамбала, копродукције у оквиру савременог стваралаштва и многих других сегмената у области културе.

Милошевићева је поменула и Дунавску конференцију о култури, одржану крајем октобра 2020. године, на којој је учествовала. Назив скупа је био „Обликовање солидарности културом“, а теме су биле културно наслеђе, културни туризам, развој публике и креативне идеје за културу у дунавском региону. Такође, представници Доње Аустрије су навели Покрајинску владу као званичног партнера и истакли њен лого на званичним документима.

Она је истакла још један вид успешне сарадње установа културе као позитиван пример добре праксе, а то је изложба Музеја Војводине и Музеја Доње Аустрије под називом „Војводина и Доња Аустрија – интеркултуралне везе“.

Милошевићева је нагласила да је ресорни секретаријат носилац пројекта прекограничне сарадње са Мађарском, који је финансиран у оквиру ИПА програма ЕУ. Пројекат је усмерен на подизање свести о важности културне баштине као јавног добра међу младима у прекограничном региону кроз иновативну употребу медија.

Видео-поруком обратила се и гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер, која је изразила задовољство што је сарадња са АП Војводином већ почела позоришном сарадњом и да ће бити настављена музејском поставком. Она је уједно честитала Новом Саду на титули Европске престонице културе и поручила да ће Доња Аустрија бити увек достојан партнер у свим културним активностима.

У сусрет години у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе говорила је начелница Градске управе за културу Зорица Шијак, док је о могућностима за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива говорила директорка Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац.

Путем видео-линка, о културној сарадњи говориле су и Катка Крејцова, са Одсека за уметност и културу при канцеларији Владе Доње Аустрије, Микаела Хан и Вероника Ларсен из Музичке и уметничке школе Доње Аустрије, Мона Јас, уметничка директорка „KinderKunstLabor“ и Пенка Ангелова из Међународног друштва„Elias Canetti“, Русе, Бугарска.