Округли сто сарадње у области дигитализације у односима између Војводине и Града Улма

Представници делегације АП Војводине предвођени помоћницом покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосавом Ендерић, одржали су онлајн састанак с представницима делегације Града Улма, на ком је било речи о могућностима сарадње у области дигатализације између АП Војводине и тог града.

Састанку су присуствовали директор Дунавске канцеларије Улм / Нови Улм Себастијан Рим, шеф Међународне трговинске и индустријске коморе Улмa, Амир Ализадех, шеф Штајнбајс – трансфер центра исток–запад и Штајнбајс – дунавског центра, Јирген Рајзнер, те шеф центра за развој Научно-технолошког парка, Нови Сад, Владимир Тодоровић, као и помоћник генералног директора Института „Биосенс”, Оскар Марко.

Помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић нагласила је да је данашњи састанак резултат посете градоначелника Улма, Гунтера Циша Војводини, септембра прошле године, када је усаглашено повезивање институција и компанија у области дигитализације и успостављања сарадње између Института Биосенс с партнерима из Улма и СР Немачке.

Ендерићева је подсетила на то да је Немачка први трговински партнер Републике Србије, с робном разменом вредном осам милијарди евра, а како је навела – бројне немачке компаније уложиле су око 1,5 милијарди евра на територији Војводине.

Током сусрета, оцењено је да постоји могућност интензивирања сарадње у области дигитализације, те унапређивања узлазног тренда економске активности између Немачке и Србије, као и могућност размене иновативних приступа у системима дигитализације пољопривредне призводње.

Такође, разматрани су механизми повезивања научнотехнолошких паркова, а немачка страна упутила је позив делегацији АП Војводине за учешће на Дунавском фестивалу 2024. године, као и на пословном форуму компанија из Баден-Виртемберга са земљама Западног Балкана, у јуну ове године.

Како је предвиђено, тамо би било могуће реализовати бројне пројекте и интензивирати сарадњу у области привреде, повезивања научних институција, привредних субјеката и инвеститора.