Одржано пето заседање Заједничке комисије Србије и Баден – Виртемберга

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну управу Огњен Бјелић присуствовао је, у својству координатора прве радне групе, петом заседању Заједничке комисије Србије и Баден-Виртемберга.

Председавајући српског и немачког дела Заједничке комисије, потписали су данас у присуству премијера Владе Србије Ане Брнабић и премијера Баден-Виртемберга Винфрида Кречмана, Протокол о унапређењу сарадње имеђу Србије и немачке покрајине Баден-Витемберг.

Документ је потписан након дводневног заседања Заједничке комисије која је кроз пет радних група разматрала могућности за продубљивање сарадње у области економије, европских питања, саобраћаја, здравства културе и науке, чиме је наглашена спремност двеју старана да се иде даље у свим аспектима билатералне сарадње.

Председавајући су се сагласили да Заједничка комисија има кључну улогу у координацији и интензивирању сарадње кроз заједничке пројекте у многим областима како би се побољшао и промовисао читав низ економских и других односа.

Ресорни секретар Огњен Бјелић координирао је радном групом задуженом за област европских питања, државне администрације, комуналне сарадње и унтрашње безбедности.

У овом сегменту је оцењено да је сарадња између АП Војводине и покрајине Баден – Виртемберг интензивна а њен институционални оквир обезбеђују изјаве о намерама о сарадњи из 2014. године.

У дискусијама је наглашено да свеукупни односи са Баден-Виртембергом имају изузетан политички и економски значај, јер је ово једна од најразвијенијих европских регија.

Договорено је интезивирање сарадње АП Војводине и Баден-Виртемберга у области пољопривреде, путем промоције и пласмана органских производа из Републике Србије.

Како је Бјелић навео, сарадња би се могла постићи и у области управљања квалитетом и сигурности хране, структуралном развоју руралних подручја, те успостављању контаката између Универзитета у Хохенхајму и Универзитета у Новом Саду.

Званичници Баден- Виртемберга указали су на то да повећан инетерс за сарадњу са Републиком Србијом нема само политичко-привредну, већ и културно-историјску димензију, и у том контексту посебно истичу сарадњу у оквиру Стратегије ЕУ за Дунавски регион који је у фокусу ЕУ политике Баден-Виртемберга.