Одржана 39. Кобасицијада у Турији

Протеклог викенда у Турији је одржана 39. Кобасицијада, манифестација од регионалног значаја коју субвенционише Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Догађају је присуствовао заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу, Радивој Парошки истакавши да је секретаријат препознао значај манифестација које осим промоције традиције и културе дају додатни импулс промоцији туризма али и привреде АП Војводине.

„Осим традиционалног окупљања љубитеља гастрономије и богатог културно-уметничог програма, у Турији се данас тражи место више, а смештајни капацитети су попуњени. Осим тога, овакве манифестације су одлична прилика за умрежавање малих привредника, остваривање важних контаката и додатни замајац у туристичкој понуди АП Војводине“, поручио је Парошки и нагласио да је то више него добар показатељ да су средства у вредности од 60 милиона динара, која Секретаријат издваја путем Конкурсне мере за подстицај локалним самоуправама у одржавању манифестација од регионалног значаја, усмерена у добром правцу.

„Број испред имена манифестације већ довољно говори о томе колико је „Кобасицијада“ значајна за Општину Србобран, свакако је једна од највећих гастрономских манифестација на територији Војводине, а чини ми се и шире од тога“, рекао је председник Општине Србобран, Радивој Дебељачки додајући да се Србобран труди да сваке године побољша понуду манифестације, а судећи по атмосфери која се осети првог дана, како Дебељачки оцењује, у томе и успевају.

Програм 39. Кобасицијаде обагатили су ансамбли десет културно-уметничких друштава, како локалних, тако и из околних места, али и из удаљених општина Србије, као и једно из Хрватске. Другог дана манифестације посетиоци су могли да виде рекордно дугу кобасицу од 2.039 метара те да купе метар исте, док је недеља била резервисана за целовечерњи концерт КУД-а „Бард“ из Србобрана.