Обележена 326. годишњица Сенћанске битке

На спомен-подручју на обали Тисе, јуче је обележена 326. годишњица Битке код Сенте. У знак сећања на наведену битку, венце су положили гости из Мађарске, Пољске, као и званичници из Србије.

Битка код Сенте одиграла се 11. септембра 1697. године, за време Великог Бечког рата (1683–1699), на простору јужно од Сенте, на територији тадашњег Отоманског царства. Tурска војска је претрпела велики пораз од аустријске војске, а у бици је учествовало скоро пет стотина Срба и Буњеваца из Сомбора. Након битке, Турци су изгубили власт над Банатом, а пораз код Сенте коначно их је приморао да 1699. године потпишу Карловачки мир.

Скупштина општина Сенте одржала је свечану седницу на којој су уручена највиша општинска признања. Свечану беседу одржао је Рудолф Цегледи, председник општине, истичући притом велики историјски значај поменуте битке.

„Сенћанска битка, победничка битка, одредила је историју Средње Европе, али и у ширем смислу, историју читаве Европе, јер је довела до краја владавине Османлија. Ово подручје почело је да се развија, као што се развијало пре турских освајања, јер је – до пораза на Мохачу – то био веома развијен крај, богат пољопривредом, занатством, добро организованим градовима, а турско освајање то је прекинуло”, подсетио је Цегледи.

У низу програма организованих поводом дана општине, у сали сенћанске гимназије положен је венац, као и на бисту Иштвана Села. Такође, поводом 326. година од Сенћанске битке, одржана је и миса у Цркви Мале Свете Терезе из Лисијена.

За погинуле у Сенћанској бици одржана је и литургија у православном храму.

У православној цркви Светог Михајла Арханђела одржан је парастос. Више од три стотине година, на овај дан одржава се православна служба како бисмо се присетили жртава страдалих у Сенћанској бици и како бисмо се молили за њих.

Уједињене трупе, под вођством Еугена Савојског, 11. септембра 1697. године, на простору сенћанске општине, извојевале су победу против турске војске. Ова битка представља важан догађај у светској историји. Победом у Сенћанској бици готово читава Мађарска ослобођена је утицаја Османлијске власти. Сента се присећа тог дана од кога је прошло 326 година. Према традицији, у вечери пре дана помена, у православној цркви заједно се моле и католици и православци.

Фото: Pannon RTV/ Urmenyi  Frigyes