Обележен Дан сећања на страдања Срба Босанске Крајине 1995. године

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовао је обележавању Дана сећања на страдање Срба Босанске Крајине 1995. године.

На подручју западнокрајишких општина Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Рипач (Бихаћ), Купрес, Јајце, Кључ, Сански Мост, Крупа на Врбасу, Србобран (Доњи Вакуф), Шипово и Мркоњић Град у нападима хрватских и муслиманских снага, ратне 1995. године убијено је 1.644 Срба а са својих огњишта прогнано више од 120.000 људи.

Софић је том приликом истакао да српски народ не сме и неће заборавити ни 1995. и застрашујуће бројке невино страдалих, али ни Петровачку цесту, Црно језеро 1941. године и свако стратиште и сваког човека који је пролио крв за слободу.

„ Па ипак мржња, није и не може победити љубав. Наш народ опстаје на том подручју а и међу онима који су расељени и међу њиховим потомцима љубав према Крајини је све већа“, рекао је Софић и нагласио да су Срби народ који је кроз историју претрпео многа страдања, али се једнако толико пута подигао на ноге заједништвом, хуманошћу и слогом.

„ Нажалост, изгубљене животе не можемо вратити али наша православна вера, тера нас да долазимо у Крајину и кад год имамо прилку будемо уз наш народ. Да учвршћујемо пријатељства, подижемо и обанваљамо цркве, школе, куће и фабрике заједно са владом Републике Србије“, поручио је Софић итичући да ће Покрајинска влада наставити да улаже напоре како би сваки Србин ван матице Србије или Српске живео живот достојан човека и слободно чувао свој понос, традицију и културно наслеђе.

Догађају су осим бројног свештенства, представника институција Републике Српске и Града Новог Сада присуствовали и директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило као и генерални секретар Скупштине АП Војводине, Никола Бањац а помен жртвама одржан је у организацији Савеза крајишких удружења у Цркви Благе Марије на Банстолу.