Обележено 75 година од почетка геноцида у Јасеновцу

У Спомен-подручју Доња Градина, у организацији влада Србије и Републике Српске, 19. августа је обележено 75 година од формирања концентрационог логора Јасеновац, у којем су страдали Срби, Јевреји и Роми, уз поруку да се морају утврдити тачна имена свих жртава страдалих у НДХ, јер то до данас није урађено.

Обележавању годишњице присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић и чланови Владе Огњен Бјелић, Смиљка Јовановић и Предраг Вулетић, а скупу су се обратили председник Владе Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Комеморативном програму присуствовали су представници влада, скупштина и других државних орган Србије и Републике Српске, представници Српске православне цркве (СПЦ), Савеза јеврејских општина, ромске националне мањине, удружења и грађани.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је навео да смо сведоци како се из понора историје на сцену враћају идеје некадашње НДХ, али да се неће дозволити Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, али ни Олуја.

– Наша победа у томе што ћемо сви бити уједињени и што ћемо на том месту показати да умемо да сачувамо и свој род и мир – истакао је Александар Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик на комеморативном скупу је поручио да у име мира морамо да се суочимо са последицама прошлог рата, јер једино тако имамо шансу да нам се то не понови.

Како је речено овом приликом, ово место изнова опомиње да не треба дозволити нова застрашивања, јер је у прошлости плаћена превелика цена и почињен геноцид који није назван правим именом.

Раније су премијер Србије Александар Вучић, председник РС Милорад Додик и премијерка Српске Жељка Цвијановић обишли меморијалну изложбу у спомен подручју Доња Градина, поводом 75. година од формирања концентрационог логора Јасеновац.

У систему концентрационог логора са седиштем у Јасеновцу, основаном 21. августа 1941. године, убијено је 700.000 људи, највећим делом Срба, Јевреја, Рома и антифашиста. Међу убијенима је било и 19.544 деце млађе од четрнаест година.