На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније традиционално отворена граница у оквиру Rегионалне сарадње ДКМТ

У организацији Регионалне сарадње Еврорегије Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ), данас је традиционално отворен гранични прелаз на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, на тачки сусретања граница у местима Баба Веке-Кибекхаза и Рабе.

Отварању граничног прелаза и седници Генералне скупштине Регионалне сарадње ДКМТ присуствовао је  покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, који је национални координатор Регионалне сарадње ДКМТ.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић истакао је овом приликом да се показало да је дугогодишња сарадња Србије, Мађарске и Румуније, у оквиру Еврорегије ДКМТ, за грађане три државе – важан фактор смањивања разлика уз истовремено неговање специфичности које су наше богатство.

„Регионална сарадња је основ за одржање и повећање стабилности и промовисање добросуседских односа, убрзање европских интеграционих процеса у региону и остваривање економског напретка и бољег животног стандарда становништва“, рекао је Ћурчић.

Потпредседник је додао да се на глобалном нивоу суочавамо са великим променама, значајним изазовима и новим трендовима, који ће дугорочно мењати навике у готово свакој сфери живота.

„Несигурност и неизвесност изазване најпре пандемијом вируса корона, а потом и сукобом у Украјини, неминовно ће утицати на наше животе и начин функционисања. Зато је задатак свих нас да објективно сагледамо актуелне прилике. Добросуседски односи, међусобна толеранција, поштовање различитости и солидарност драгоцени су алати у остваривању тог циља“, истакао је Ћурчић.

Он је подсетио на то да је Скупштина АП Војводине у априлу ове године усвојила План развоја АПВ од 2023. до 2030. године – стратешки документ, који дефинише развојне циљеве у свим областима друштвеног живота, као и механизме и одговорности за њихово остваривање. С друге стране, почело је ново поглавље прекограничних програма, за период од 2021. до 2027. године.

„Новине које доноси ИПА 3 представљају изазов, али и прилику за још интензивније повезивање Војводине и читавог региона са Европском  унијом, уз обезбеђивање додатне подршке за даље реформе у областима од заједничког интереса. Верујем да ће наша синергија у оквиру Еврорегије ДКМТ и у нареденим годинама резултирати низом успешних значајних пројеката“, нагласио је потпредседник Ћурчић.

Председник Савета Округа Тимиш Алин-Адријан Ника изјавио је да, без обзира на историју која нас је у прошлости често раздвајала, данас стојимо заједно на тромеђи три државе које су отворене једна према другој и које сарађују са заједничким циљем да њихови грађани живе боље. Та сарaдња, како је Ника истакао,  у време глобалних  промена има још већи  значај, због чега у оквиру Eврорегије DKMT треба радити на њеном даљем интензивирању.

Потпредседник Генералне скупштине Жупаније Чонград-Чанад Полнер Ерш казао је да је циљ сарадње у  Еврорегији ДКМТ, која траје више од две и по деценије, да се олакша живот становништву. Он је додао да је та сарадња доказ да границе спајају, а не раздвајају, те да су у перспективи нови заједнички пројекти који ће бити на добробит грађана све три државе.

У оквиру церемоније отварања граничног прелаза кроз територију три државе, на тромеђи је одржан и традиционални крос ученика из три околна села.

Након отварања границе, у граду Печка у Жупанији Арад, одржана је седница Генералне скупштине Регионалне сарадње ДКМТ, којој је председавао председник Жупанијског већа Арада Јустин Чонка.

На седници је разматран нацрт трилатералног споразума о сарадњи и узајамној помоћи између влада Србије, Мађарске и Румуније за прекогранично спасавање у ванредним ситуацијама на подручју Еврорегије ДКМТ.

Разговарало се и о социјалном предузетништву као потенцијалу прекограничне сарадње, а тренутну ситуацију у тој области у АП Војводини и развојне могућности представио је потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић.

И ове године су уручене награде „Истакнути у ДКМТ“, за најбоље пројекте ове Еврорегије.

Међу награђенима је и пројекат „Одржива заједничка мрежа за ванредне ситуације у Банату” (ЈНЕБ). Водећи партнер у пројекту је Жупанијско веће Kараш-Северина, а реализује се у сарадњи Инспектората те жупаније за ванредне ситуације, Града Вршца и Развојне асоцијације заједница за управљање ванредним ситуацијама – ADIVEST.

Један од овогодишњих најбољих пројеката јесте „Ноћно небо изнад Војводине и Бач-Kишкуна као нова туристичка атракција” (VoBaNISTA), чији је водећи корисник Фондација астрономске опсерваторије у Баји, а реализује се у партнерству са Природно-математичким факултетом Универзитета у Новом Саду.

Награђен је и пројекат чији је циљ повезивање здравствених услуга у областима акушерства, гинекологије и неонаталне неге између Окружне клиничке болнице за хитне случајеве у Темишвару и Педијатријске клинике у Сегедину.

У оквиру сарадње жупанија Арад и Чонград реализован је и награђени пројекат „Традиција кроз време и преко границе“.

Грађани три суседне земље током овог викенда имају прилику за бољу и једноставнију комуникацију и бржи транзит. Граница ће бити отворена данас и сутра, 20. и 21. маја, од 9.00 до 1.00 наредног дана.