Успех у локалном економском развоју усмерен на подршку општинама

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествовао је данас у Београду на завршној конференцији Пројекта одрживог локалног развоја, коју организује Америчка агенција за међународни развој (USAID).
USAID и представници 32 локалне самоуправе прославили су успехе и најбољу праксу у локалном економском развоју, обележавајући тиме завршетак Пројекта одрживог локалног развоја Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Током протеклих шест година, Влада Сједињених Америчких Држава, преко USAID-овог Пројекта одрживог локалног развоја, партнерски је радила са 32 општине у Србији из осам региона које су могле да привуку стотине милиона долара нових инвестиција и отворе хиљаде нових радних места, смањујући тиме незапосленост у локалним заједницама – рекао је амбасадор САД Кајл Скат.

Кључне активности Пројекта биле су усмерене на подршку општинама у отварању нових радних места и смањењу незапослености. Кроз обуке, студијска путовања, посете инвестиционим сајмовима и индивидуално саветовање, USAID је помогао представницима локалних самоуправа, а посебно запосленима у канцеларијама за локални економски развој, да унапреде своја знања и вештине у привлачењу страних инвестиција, управљању јавном имовином, успостављању јавно-приватних партнерстава и ефикасном пружању подршке постојећим предузећима.

Како је речено на конференцији, у Сомбору, USAID је у сарадњи са градом оформио Регионални едукативни центар за пољопривредне произвођаче и помагао у привлачењу директних страних инвестиција. Као резултат ових активности, у 2015. години, Фереро Група, глобални лидер у кондиторској индустрији, инвестирала је 8,8 милиона долара и купила око 700 хектара земље у Сомбору. То земљиште биће искоришћено за узгој лешника у наредне две године.
На Пројекту, USAID је ангажовао домаће и међународне експерте да раде са произвођачима џинса, намештаја, обуће и хране како би побољшали своју производњу и маркетинг, увели иновације и модерне технологије, али и успоставили везе са потенцијалним купцима.

Наши експерти радили су са девет удружења малих и средњих предузећа (МСП) и институцијама које подржавају развој МСП, као и са 69 појединачних предузећа – истакао је директор Пројекта Хауард Окман.

Братислав Ђорђевић, генерални директор предузећа за производњу обуће „Стефи Комерц“ из Врања, нагласио је да међународни експерти за индустрију обуће које је ангажовао USAID помогли су да побољшају производњу и асортиман, и састану се са заинтересованим купцима у иностранству. Захваљујући овој подршци, дошло је до завршне фазе преговора за потписивање уговора са великим купцем из Велике Британије.

УСАИД-ов Пројекат одрживог локалног развоја трајао је шест година и вредео 22 милиона долара, а спровео га је „Chemonics International“.