У Матици српској одржана Конференција Срба из региона

Помоћник покрајинског секретара зе регионални развој, међурегионалу сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, присуствовао је данас годишњој седници Конференције Срба из региона која је ове године окупила кровне организације Срба из Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Румуније.

„Данашњи догађај прераста у традиционално окупљање удружења српског народа као израз наше искрене саборности и солидарности на просторима изван граница Републике Србије, као матице српског народа“, поручио је Дракулић истакавши да Покрајинска влада кроз активности које спроводи настоји да системски подржава и спроводи пројекте привредне и културне сарадње са нашим партнерим из свих осам земаља региона.

Он је нагласио да ће динамика те сарадње у наредном периоду у највећој мери зависити од свих нас који прихватамо политичку опредељеност Србије и покрајине Војводине за развијање добрих односа међу Србима у региону и жељу да таква сарадња, поред братске и пријатељске повезаности, буде заснована на пројектима који ће нас трајно повезивати и манифестовати нашу одговорност према заједничкој судбини нашег народа на овим просторима.
 
 „Матица српска почива на идеји да одбрану соптвеног идентитета и опстанка, можемо  очувати  и издејствовати пре свега културом“, изјавио је председник Матице српске и домаћин скупа проф. др Драган Станић, нагласивши да ће ова институција увек бити ослонац иницијативама попут данашње.

Конференција Срба у региону је организација која окупља Србе из осам земаља региона. Основана је 2015. године у циљу унапређења међусобне сарадње и комуникације са матичном Републиком Србијом а седнице су до сада одржане у Будимпешти, Подгорици, Палама, Београду и Темишвару.

Поред предстваника коровних организација из осам земаља региона, седници је присуствовао и дугогодишњи члан удружења Момчило Крајишник.