Бјелић на првој Конференцији о јавно-приватном партнерству у Србији

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, присуствовао је данас у Београду у својству представника АП Војводине у Комисији за јавно-приватно партнерство, првој Конференцији о јавно-приватном партнерству у Србији.

Догађај под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства финансија и Друштва проценитеља Србије, отворила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, Зорана Михајловић.

Михајловићева је истакла да је данашњи скуп посвећен изазовима у домену инфраструктуре и питањима како иновације у реализацији пројеката, набавци и технологији могу помоћи у решавању инфраструктуралних проблема.

Као потенцијалне пројекте за које постоји могућност улагања кроз ЈПП, Михајловићева је навела деоницу ауто-пута на Коридору 11, од Пожеге до Бољара, Фрушкогорски коридор и пругу од Аеродрома “Никола Тесла” до Новог Београда и подсетила да је задатак Владе да учини Србију још атрактивнијом за овај вид улагања.

Како је ресорни секретар Бјелић оценио, циљ прве српске конференције био је окупљање и повезивање инвеститора и стручњака са свим релевантним државним, финансијским и друштвеним стејкхолдерима, што је данас и постигнуто.

Важне теме дискусија биле су: кориштење јавно-приватног партнерства као модела за пројекте јавне инфраструктуре, затим инвестирање у инфраструктуру путем јавно-приватних партнерства. Такође, разматрано је и како креирати успешне ЈПП пројекте, као и употреба финансијских, консултантских и грађевинских услуга за успешну имплементацију ЈПП пројеката, а презентовани су и примери најбоље ЈПП праксе из Србије и региона.