Јачање регионалне сарадње између АП Војводине и Белорусије

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас амбасадора Белорусије у Републици Србији Њ.Е. Владимира Чушева, а састанку је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић. На састанку је разговарано о успостављању регионалне сарадње између белоруске Гомељске области и АП Војводине, што ће отворити простор за даље јачање привредне и трговинске, али и културне сарадње између наше покрајине и Белорисије.

Председник Мировић је у разговору истакао да је Белорусија увек била добар и поуздан пословни партнер Републици Србији и АП Војводини, те да поред јаких економских и привредних веза, ту сарадњу карактерише и традиционално пријатељство српског и белоруског народа.

– Покрајина Војводина је отворена за унапређење сарадње са Белорусијом, посебно у економској сфери. Простора има и за сарадњу у другим областима, као што су привлачење страних улагача, пољопривреда, култура. Због тога смо спремни да, у обостраном интересу, на оперативан начин подржимо успостављање сарадње наших региона – рекао је председник Мировић.

Амбасадор Владимир Чушев је рекао да је сарадња једне од најјачих економских области у Белорусији – Гомељске области и покрајине Војводине, корак даље у јачању традиционално добрих односа Србије и Белорусије. Чушев је још додао да је поред економске, за Белорусију важно и јачање културне сарадње са пријатељским српским народом.

У том смислу председник Покрајинске владе Игор Мировић прихватио је да буде покровитељ изложбе „Белорусија у Првом светском рату“, која ће бити одржана 9. новембра, када се обележава Дан ослобођења Новог Сада у Првом светском рату. Такође, Покрајинска влада подржаће и организовање заједничког концерта младих филхармоничара из Србије и Белорусије, који ће бити одржан у Београду и Новом Саду, 19. и 20. октобра.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и почасни конзул Белорусије у Србији Драгољуб Швоња, саветник за трговинско економску сарадњу у Амбасади Белорусије Виктор Чикилевски и саветник председника Покрајинске владе Сенка Бенгин.