Интензивирање сарадње између АП Војводине и италијанске покрајине Фриули Венеција Ђулија

Помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, састала се у Покрајинској влади са делегацијом италијанске покрајине Фриули Венеција Ђулија, предвођеном регионалним министром за пољопривреду, шумарство, риболов и планинске ресурсе Стефаном Заинером и сарадницима.

На састанку је разговарано о интезивирању сарадње двају регија с обзиром на то да је последњи споразум о сарадњи АП Војводине и Аутономне Регије Фриули Венеција Ђулија закључен 2012. године у Новом Саду.

Ендерићева и Заинер су се сагласили да постоји простор за унапређење сарадње повезивањем привредних субјеката, те у области туризма и информационих технологија са посебним акцентом на пољопривреду, a италијанска страна изразила је инетересовање за учешће на овогодишњем Сајму пољопривреде у Новом Саду.

Председник Сајма Порденоне Фиере, Ренато Пујати истакао је да су италијанске колеге посебно заинтересоване за успостављање сарадње са Институтом Биосенс, нарочито када је у питању коришћење воде и савремених система за наводњавање. Он је том приликом упутио позив делегацији АП Војводине, да ове године узму учешће на сајму „Порденоне Фиере“ једном од најзначајнијих међународних сајмова у Италији.

У циљу што ефикасније размене информација о потенцијалним областима за сарадњу, представници Развојне агенције Војводине представили су италијанској делегацији привредне и туристичке потенацијале АП Војводине.

Састанку у Покрајинској влади присутвовао је и директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић, директорка Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа, Алма Монс- Лтд, Милица Врачаревић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Немања Ивановић и други.