Дипломе за шесту генерацију студената Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, уручио је данас дипломе за 42 полазника шесте генерације студената који су успешно завршили модуле Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, који у сарадњи са Универзитетом „Едуконс“ и уз помоћ Покрајинске владе спроводи Фонд „Евроски послови“ АП Војводине.

Поздрављајући студенте Даракулић је изразио задовољство што се сарадња покрајинских институција, у првом реду, Фонда „Европски послови“ са Универзитетом „Едуконс“ остварује на веома завидном нивоу, јер се број оних који показују интерес за овај програм едукације континуирано увећава и тематски обогаћује.

– Сада имамо већ шесту генерацију полазника који су успешно прошли кроз све модуле у структури ове обуке, што је веома значајано имајући у виду спремност наше државе да у процесу европских интеграција одговори на све захтеве Европске уније у којој је функција локалног и регионалног развоја посебно наглашена – поручио је Дракулић.

Он је нагласио да је овај програм обуке видљив израз намере да у оквиру јавног сектора унапредимо знања запослених из области пројектног менаџмента, како би иза себе имали што више успешно реализованих пројеката и што боље резултате верификоване од стране европских партнера.

– Да би постигли тај циљ морамо имати што већи број добро обучених лица за учешће у пројектним циклусима, а оправданост и значај програма видећемо када будемо у прилици да користимо далеко обимнија средства из структурних и инвестионих фондова Европске уније – закључио је помоћник ресорног секретара Небојша Дракулић.

Обраћајући се полазницима курса, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да је веома поносан на успешност и дуготрајност овог пројекта, те да као председник УО Фонда „Европски послови“ са задовољством може да оцени да је реч о важној едукацији и стварању мреже људи који могу да се на одговарајући начин носе са процесом европских интеграција.

– Сада имамо већ скоро 250 људи из читаве АП Војводине који су завршили овај специјалистички програм и стекли одговарајућа знања и вештине којим могу допринети развоју својих средина, кроз ЕУ програме. Таквих програма до сада није било превише, али ће их бити више како будемо напредовали на путу европских интеграција и веома је важно да имамо обучене кадрове, који су компетентни да се у том процесу добро сналазе – истакао је председник Пастор.

Већ шесту годину за редом Специјалистички програм „Управљање регионалним развојем подразумева бројне модуле кроз које полазници стичу релевантна знања и вештине које имају за циљ покретање активног учешћа у процесу европских интеграција са акцентом на процес управљања ЕУ фондовима, у служби свеукупног развоја регионалног развоја АП Војводине.

Програм сваке године похађају запослени у покрајинским институцијама, локалним самоуправама, јавно-комуналним предузећима, институцијама културе те чланови организација цивилног друштва на територији АП Војводине.

Додели сертификата присуствовали су директорка Фонда „Европски послови“ Видосава Ендерић и ректор Универзитета „Едуконс“ Александар Андрејевић.