Делегација Покрајинске владе на Европском самиту региона и градова

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и потпредседници Покрајинске владе Иван Ђоковић и Михаљ Њилаш учествовали су на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави.

Европски самит региона и градова, који се организује сваке две године, окупља политичаре са свих нивоа власти у Европи. Током два дана представници власти на локалном, регионалном, националном и европском нивоу, као и стручњаци из разних области разговарали су о политикама које утичу на свакодневни живот и пословање у свим регионима Европе. Овакви скупови доприносе размени локалних искустава и њиховом инкорпорирању у политике и мере које ће обликовати европски економски и друштвени живот у будућности.

Самит, на којем се окупило око 700 учесника из целе Европе, један је од највећих догађаја који се одржава у Братислави за време словачког председавања Европском унијом у чијим фокусу ће бити инвестиције и боље прекогранично повезивање у циљу остваривања паметне, зелене и одрживе привреде и смањивања економских разлика између региона Европе.

Поред Комитета региона у организацији овогодишњег самита учествују и Град Братислава и Братиславски Самоуправни регион са којим АП Војводина има потписан Споразум о сарадњи.

Учешће представника АП Војводине представља прилику за размену искустава и успостављање контаката са представницима других регија у Европи, а такође је значајно, јер је Словачка 1. јула преузела председавање Саветом Европске уније.

Комитет региона ће током самита усвојити Декларацију из Братиславе у којој се предлажу начини унапређивања и подстицања улагања у европске регионе и градове. Овом декларацијом ће се утврдити основе за дугорочнију стратегију Одбора за улагања чији је циљ, у склопу доприноса обликовању буџета и кохезионе политике ЕУ-а након 2020. године, поједностављивање коришћења фондова ЕУ-а и приватног финансирања.

Потпредседик Покрајинске владе Иван Ђоковић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић првог дана Самита састали су се са председником регионалне Скупштине региона Фрули-Венеција-Ђулија Франки Јакопом и потврдили обострану спремност за интензивнију сарадњу два региона.

Представницима АП Војводине домаћин је био амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шањи Демарку, који је госте из Војводине упознао о активностима у току трајања Самита и изразио подршку у настојању Покрајинске владе да помогне Словачку националну заједницу у Војводини.

Другог дана Самита делегација Покрајинске владе састала се са председником Регионалне Скупштине Ломбардије Рафаелом Катонеом и истакла значај међусобне сарадње у наредном периоду.

У разговору са председником Братиславског региона Павелом Фрешом наглашен је значај континуиране и интензивне сарадње два региона, која се огледа у размени искустава и будућих програмских планова.

На завршетку другог дана Самита делегацију Покрајинске владе примио је председник Европског Комитета региона Марку Маркула, који је изразио задовољство због присуства делегације АП војводине на Самиту.