Делегација АП Војводине на студијском путовању у Пољској у оквиру пројекта „Јавна дипломатија 2022“

Делегација АП Војводине коју је предводила помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, боравила је у вишедневној посети Жешову (Пољска) у Поткапартском региону у оквиру пројекта „Јавна дипломатија 2022“ у којем је учешће узела и АП Војводина.

Ендерићева се током боравка у Жешову састала са маршалом Поткарпатског региона Владиславом Ортилом као и амбасадором Републике Србије у Пољској, Небојшом Кошутићем. На састанку је оцењено да су односи између два региона веома добри, као и да постоји простор за интезивирање даље сарадње која би могла бити реализована потписивањем Заједничке изјаве о сарадњи између АП Војводине и Поткапартског војводства.

Чланови делегације АП Војводине, коју су чинили предстваници Покрајинске владе, Научно-технолошког парка Нови Сад као и представници Скупштине АП Војводине, током вишедневног боравка обишли су Универзитет у Жешову у оквиру којег делује и Центар за иновације, технички и природни трансфер знања, затим Поткарпатски ИТ кластер, удружење PRO CARPATHIA задужено за развој и промоцију Поткарпатске области и придружених кластера као и Научно-технолошког парка Аерополис који представља једну од најатрактивнијих инвестиционих локација у југоисточној Пољској.

Ендерићева је оценила да је током боравка у Жешову остварена добра размена знања и искустава између Поткарпатског региона и АП Војводине, те су приказани примери добре праксе у погледу коришћења фондова Европске уније и функционисања јединица локалне самоуправе у Поткарпатском региону, што је, како је рекла, у овом периоду од изузетног значаја за АП Војводину. Такође, ојачани су билатерални односи између региона у циљу неговања и унапређивања будуће сарадње.