Делегација АП Војводине боравила у вишедневној посети Аустрији

 Делегација АП Војводине предвођена помоћницом секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосавом Ендерић боравила је у вишедневној посети у Гарцу, где су се састали са представницима Института за стручну обуку и подучавање одраслих Привредне коморе Штајерске, челницима Туристичке орагизације Штајерске и културним посленицима.

Чланови делегације АП Војводине, састали су се са директором Института „WIFI Steiermark“, Мартином Нојбауером и саветницом за међународне односе у Школском одбору за образовање Штајерске Ирис Хеинзел.

На састанку је разговарано о будућности образовања, дигитализацији, виртуелној стварности, програмима мобилности Европске уније, разменама знања и вештина из праксе учитеља и наставника, те о размени ученика. Такође, било је речи о туризму као платформи за међурегионалну сарадњу, подучавању изврсности у туризму и споју туризма и здравља, а оцењено је да постоји простор за интензивирање сарадње, реализацију заједничких пројеката као и размену ученика између АП Војводине и Штајерске.

Две стране договориле су и продубљивање сарадње кроз учешће у Савезу Алпе Јадран и реализацију пројеката из домена културе. Током боравка у Грацу чланови делегације АП Војводине обишли су винску школу Силберберг где је дискутовано о концепту дуалног образовања, а разговарано је и о могућностима стручне праксе и ученичке размене.

У вишедневној радној посети Грацу, били су и подсекретар за привреду и туризам Славољуб Арсенијевић, подсекретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Станислав Радуловић и начелник одељења у Секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Горан Драгосављевић.