Делегација АП Војводине боравила у радној посети Бечу

Чланови делегације АП Војводине предвођени помоћницом секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосавом Ендерић боравили су у вишедневној посети Бечу где су присуствовали Дунавској конференцији „Растемо заједно или се разилазимо“.

Конференција је одржана у организацији Генералног секретаријата Радне заједнице подунавских регија, којом тренутно председава АП Војводина а у фокусу су биле теме које се тичу изазова са којима се европске земље суочавају.

Ендерићева је оценила да је учешће делегације АП Војводине на конференцијама овог типа од изузетног значаја, пре свега јер отвара могућности за размену знања, искустава и нових перспектива између земаља региона, а доприноси и јачању билатералних односа.

Током боравка у Бечу, Ендерићева се са сарадницима, састала и са представницима Генералног секретаријата Радне заједнице подунавских регија, Терезом Штимер и Себастијаном Шефером.

На састанку је разговарано о планирању активности којима АП Војводина завршава свој мандат председавањем а дискутовано је такође и о датуму примопредаје председавањем које би требало да се изврши у марту или априлу наредне године.

Током састанка је разговарано о могућностима за интензивирање сарадње између културних институција, као и о успостављању сарадње између научно-технолошког парка у Новом Саду са научно-технолошким парковима у подунавским регијама.

Делегација АП Војводине посетила је и Српско просвијетно и културно друштво „Просвијета“ које делује у Бечу од 1902. године а њихове активности су како је речено, окренуте у смеру јачања и уједињења српске дијаспоре са циљем очувања српског културног и духовног идентитета у Аустрији.

Вишедневној посети Бечу, присуствовали су и помоћник покрајинског секретара за енергетику и грађевинарство, Небојша Војновић, помоћница секретара за високо образовање и научно-истраживачку делатност, Анастазија Стојшић Милосављевић и подсекретар у секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Станислав Радуловић.