Четврти Регионални пословни форум

У Привредној комори Војводине одржан је 4. Регионални пословни форум. На иницијативу Скупштине европских регија (АЕР), Форум је покренут пре четири године, а ове године организован је заједно са Скупштином АП Војводине, Покрајинском владом, Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине, Европском предузетничком мрежом и Фондом „Европски послови“.

Отварајући скуп председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је овај дан веома значајан јер представља потврду исправности политике сарадње, тражења партнерства, решења и свега онога што нас чини бољим и снажнијим.

„То нас доводи до нашег четвртог Регионалног пословног форума, који нам је поверио АЕР. Сада смо постигли договор да ћемо га организовати и наредне три године, јер су у нама препознали оданог партнера. Колико смо успели у својим намерама, показује чињеница да је овај форум највећи до сада, што га чини у овој години најпрестижнијом манифестацијом коју су организовале покрајинске институције. То потврђују бројеви –пријављено је 230 учесника из 35 земаља, са четири континента, из 69 регија“, рекао је Пастор.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је циљ данашњег форума повезивање привредних субјеката са територије АП Војводине са онима из региона и света.

„Покрајински секретаријат за регионални развој ове године је предвидео средства и инвестирао 300 милиона динара у мере подршке привредном развоју, а да је један од приоритета Покрајинске владе управо привредни развој, говори податак да ће следеће године само преко ресорног секретаријата бити инвестирано 660 милиона динара у мере у тој области“, истакао је Софић.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да су међу пријављенима, поред компанија, и развојне агенције, привредне коморе, амбасаде, кластери, што може да повећа број учесника и на више од хиљаду.

„Циљ Форума је свакако повезивање наших привредника и укључивање наших компанија у међународну поделу рада. Резултати показују да је за првих девет месеци спољнотрговинска размена АП Војводине била вредна 11,6 милијарди евра, што је 30 одсто више него претходне године, а за 23 одсто више у односу на преткризну 2019. годину. Оваквом синергијом институција можемо остварити само још боље резултате“, нагласио је Вучуревић.

Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ рекао је да ће држава Србија својим инфраструктурним пројектима значајно утицати на раст БДП-а, а да и даље постоји простор за раст инвестиција домаћих компанија.

„На нама је да им омогућимо да дођу до развоја, проналажењем нових тржишта, проналажењем партнера и промоцијом њихових компанија. Управо овај форум је један од правих начина да се то и деси“, навео је Жежељ.

Директор Фонда „Европски послови“ Александар Симурдић истакао је задовољство што је Фонд партнер на оваквом догађају, највећем овог профила у земљи, који за циљ има јачање регионалне економске сарадње.

У свом обраћању путем видео-линка европски комесар за проширење Оливер Вархељи казао је да поздравља одржавање Регионалног пословног форума у Новом Саду, као и то да из ЕУ стиже снажна подршка земљама Западног Балкана. Вархељи је истакао значај плана за опоравак региона, који ће донети готово 30 милијарди евра инвестиција. Он је нагласио да економски просперитет Западног Балкана изискује чврсту посвећеност регионалној сарадњи и добросуседским односима, те да земље овог региона имају веће шансе уколико заједнички наступају на европском тржишту. Европски комесар је рекао и то да Европска комисија даје подршку отварању нових поглавља земљама Западног Балкана које су у процесу прирступања Унији.

Учеснике Форума поздравио је и председник Скупштине европских регија (АЕР) Магнус Берндсон, који се захвалио потпредседнику Скупштине АП Војводине и потпредседнику АЕР-а Дамиру Зобеници на посвећености у организацији данашњег догађаја и његовом доприносу раду европске мреже региона, с обзиром на чињеницу да је он иницијатор већ традиционалног одржавања Регионалног пословног форума у АП Војводини.

На Форуму се представило и пет региона из Француске, Ирске, Норвешке, НР Кине и Аустрије.