Секретар Огњен Бјелић свечано уручио уговоре о бесповратним средствима регионалним развојним агенцијама

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, уручио је данас уговоре о додели бесповратних средстава предстваницима четири акредитоване развојне агенције на територији АП Војводине, које су то право оствариле на конкурсу за бесповратна средстава за праћење реализације Програма развоја АП Војводине 2014 – 2020. године.

Бјелић је у обраћању медијима истакао да Покрајински секретаријат на овај начин жели да укључи регионалне развојне агенције како би се направио један свеобухватан фронт и оквир где ће бити укључени сви раположени актери у сам процес регионалног развоја, и развоја уопште.

Бесповратна средства на овом конкурсу добио је Регионални центар за друштвено-економски развој Банат д.о.о., Регионална развојна агенција Бачка, Регионална развојна агенција Панонрег д.о.о. Суботица и Регионална развојна агенција Срем д.о.о.

За конкурс, чији циљ је јачање институционалног оквира и успостављање одрживе административне структуре на локалном нивоу за спровођење регионалне политике, опредељена су средства у вредности од два милиона динара, а све четири агенције добиле су једнаке субвенције од 500.000,00 динара.

„Надамо се да ћемо на овај начин, и кроз овај вид пројеката који се односе на анализу локалних самоупрва које су оснивачи регионалних развојних агенција, добити један комплетан увид на основу којег ћемо да финансирамо много веће пројекте,“ рекао је Бјелић и оценио да је ово први конкурс са нешто скромнијим субвенцијама, најавивши да ће наредни конкурси бити расписани већ у августу и септембру, као и да ће следеће године износи на конкурсима бити веће вредности.

Бјелић је такође напоменуо да ће акценат оваквих пројеката бити на неразвијеним општинама али поштујући основни принцип регионалног развоја, где се неће дозволити успоравање развијених како би се развијале мање развијене општине.

Покрајински секретар, овом прилком позвао је локалне самоуправе да прате сајт Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и конкуришу, како би подстакли и све остале, и како би се дефинисале одређене мере које ће бити спроведене.