Огњен Бјелић учествује на Регионалном економско-дипломатском самиту у Варшави

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић борави у дводневној посети Пољској, где присуствује Регионалном економско-дипломатском самиту 2019. у Варшави.

Дводневни самит у организацији Министарства предузетништва и технологије, отворили су премијер Републике Пољске Матеуш Моравијецки и министарка за предузетништво и технологије Јадвига Емилевич, указавши у поздравном говору на питање повећања атрактивности региона и локалних заједница, кроз стимулисање и укључивање главних актера из привредног и научног сектора.

Секретар Бјелић присуствовао је данас и потписивању међународне декларације „Европског савеза кластера“ – иницијативе која има за циљ јачање европских кластера и успостављање савеза међу европским кровним организацијама, попут пољског удружења кластера.

Тим поводом Бјелић је истакао да удруживања у кластере и повезивање самих кластера играју важну улогу циљу укупног регионалног развоја.

Самит је окупио бројне домаће и стране заинтересоване учеснике у три тематске области – локална самоуправа, бизнис и наука, те доносиоце одлука на регионалном и националном нивоу, као и стручњаке који раде у институцијама самоуправе. Међу институцијама позваним на сарадњу су представници централних и регионалних влада, свих грана и нивоа локалних управа и организација самоуправе; институције економске самоуправе; представници локалног пословања; аналитички и истраживачки центри као и независни експерти из Пољске и света.

Више од хиљаду учесника и 100 панелиста, кроз уводне и паралелне сесије, те четири пленарана заседања, дискутоваће о промовисању регионалне сарадње у одређеним областима, стварању јединствене платформе за размену и успостављање контаката између заинтересованих страна из земље и иностранства, расправљајући о стратешким областима регионалне сарадње.

Очекује се да ће конференција подстаћи и олакшати расправу унутар учесника на тему свеобухватног приступа питањима регионалне и економске дипломатије, осим промовисања територијалне и научне сарадње.