Секретар Бјелић: Један од приоритета је ревизија стратегија развоја и акционих планова у локалним самоуправама

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, приликом данашње прве радне посете општини Сремски Карловци, састао се са председником те општине Ненадом Миленковићем, са којим је разговарао о будућој сарадњи са општином Сремски Карловци, могућностима и потенцијалима у припреми пројеката за конкурисање у европске фондове.

Како је овом приликом речено први циљ у раду секретаријата ће бити ревидирање стратегија развоја и акционих планова по локалним самоуправама које их имају, као и Програма развоја АП Војводине.

– Стратегије развоја не могу бити само мртво слово на папиру, а акциони планови морају бити оперативни и примењиви. Такође људски ресурси су веома важан инструмент да би се одређени планови могли спровести, а од децембра када почне примена Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, рационализација ће бити неминовна, и на годишњем нивоу ће се смањивати број запослених за два одсто. И локална и покрајинска администрација морају бити ефикасније, па се у реорганизацији мора водити рачуна о прерасподели кадрова, који ће бити продуктивнији – оценио је секретар Бјелић.

Секретар Бјелић је у разговору истакао да је његов циљ да свака општина има припремљених 10 пројеката који ће моћи да конкуришу за средства из европских фондова, јер како је додао, буџети на локалном, покрајинском и републичком нивоу ће бити све мањи и потребно је окренути се екстерним изворима финансирања.

– Сремски Карловци представљају бисер Војводине и потребно је усмерити снаге и средства како би се урадило што више да ова општина добије заслужену динамику развоја– рекао је секретар Бјелић.

Председник општине Сремски Каровци Ненад Миленковић је изразио наду да ће та општина у будућем периоду добити озбиљан замајац у развоју.

Састанку су присуствовали и представници општинске управе и већа, као и канцеларије за локални економски развој, а након састанка покрајински секретар Огњен Бјелић, председници општина Сремски Карловци и Инђија Ненад Миленковић и Владимир Гак присуствовали су парастосу жртвама, који је на годишњицу акције „Олуја“ одржан на Банстолу, надомак Сремских Карловаца. Парастос је служио епископ сремски Василије, а освештано је и место на коме ће бити изграђена црква Благе Марије.