Секретар Бјелић: Циљ је да свака локална самоуправа има припремљено десет пројеката

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, присуствовао је, 6. јула 2016. године, свечаној додели сертификата полазницима на пројекту “Европске интеграције и јачање конкурентности сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетника – Припреми се за европско тржиште”, која је одржана у Градској кући Новог Сада.

Свечаности су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Фондације Конрад Аденауер Норберт Бекман–Диркес, генерални секретар Европског покрета Нови Сад Александар Симурдић, као и директор Развојне агенције Бачка Немања Старовић.

Како је овом приликом рекао покрајински секретар Огњен Бјелић, економски развој је један од главних приоритета његовог рада у наредном периоду у цилју раста животног стандарда грађана Војводине.
– Оно на чему ћемо инсистирати је припрема пројеката у цилју локалног и регионалног развоја. У наредном периоду најстојаћемо да мотивишемо представнике локалних самоуправа да припремају пројекте и да учествују у програмима едукације, као што је овај – нагласио је секретар Бјелић.

Секретар Бјелић је најавио да ће у наредном периоду тежити да свака локална самоуправа у Војводини има припремлјено десет пројеката, што је на нивоу покрајине 450 припремлјених пројеката, а то ће бити један од мотора покретања развоја. Пре тога је потребно обезбедити услове за несметан економски развој, а томе ће претходити анализа и ревизије стратешких докумената и акционих планова локалних самоуправа.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је потребно дати већи значај предузетништву и самозапошлјавању као начину да се подстакну економски напредак и смањи незапосленост.
– Стопа незапослености може стимулисати старт-ап активности и запошлјавање, док је са друге стране виша стопа самозапошлјавања показателј повећања предузетничке активности и смањења незапослености у наредном периоду – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Генерални секретар Европског покрета Нови Сад Александар Симурдић је напоменуо да је ова година на нивоу Европске уније проглашена годином предузетништва и да је овај пројекат показателј да се исплати улагати у мала и средња предузећа, као и у знање и едукацију.

Активности на овом пројекту су заједнички реализовали Европски покрет Нови Сад и Регионална развојна агенција Бачка у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, а у оквиру поменутог пројекта је реализован циклус од шест обука за потенцијалне предузетнике и представнике микро, малих и средњих предузећа са територије Новог Сада.
Обукама које су заокружиле циклус у пословању од отпочињања посла до пласмана на тржиште присуствовало је 36 полазника, а како је најавлјено, због великог интерсовања наставак обука се очекује на јесен.