Секретар Бјелић представио Војводину на Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, присуствовао је данас октобарској седници Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе ( КЛРВЕ ) у Стразбуру, где су представљени потенцијали покрајине Војводине.

Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе окупља представнике преко 200.000 јединица локалних и регионалних власти из 47 држава чланица.
Ресорни секретар је навео да је делегација Покрајинске владе одржала састанак са председницом КРЛВЕ Гудрин Мослер-Тронстром, приликом којег су отворене бројне теме и представљене активности и потенцијали Развојне агенције Војводине.

„ Ово је изузетна прилика за промоцију наших развојних потенцијала и демократских принципа управљања у локалним заједницама пред европском јавношћу, такође и могућност да се размене искуства и примери добре праксе у развоју локалне демократије“, поручио је Бјелић.

Покрајински секретар је истакао, да Војводина као мултиетничка средина, јесте један од добрих примера када је у питању јачање демократских процеса на нивоу власти која је најближа грађанима. Он је навео, да у прилог томе говори чињеница да покрајина има готово 70 медија који емитују свој програм или објављују на мањинским језицима, те да културну разноликост додатно обогаћујe пет културних институција националних мањина.

КЛРВЕ је једно од основних тела Савета Европе, чија улога је промоција локалне и регионалне демократије, унапређивање локалног и регионалног управљања као и јачње локалне самоуправе.

Представљању покрајине, током којег је приказан и кратки промотивни филм о Војводини присуствовао је генерални секретар Конгреса Андреас Кифер као и председница Већа регија Конгреса Гун Марит Хелгесен.