Секретар Бјелић подржао српско немачки форум у Врднику и потврдио подршку покрајине

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествовао је у суботу, 03. септембра 2016. године, на „Српско-немачком форуму“ у Врднику, где су били представљени потенцијали општине Ириг представницима из Немачке, коју је предводио Михаел Мајер Херман, градоначелник града Версмолд.

Секретар Бјелић је овом приликом поздравио наставак дугогодишње сарадње између два града и истакао да ће покрајинска влада наставити да подржава овакав вид сарадње између Војводине и Немачке, те да је потребно видети у оквиру којих области је све могуће појачати и оснажити сарадњу између Ирига и Версмолда, посебно када је реч о потенцијалним заједничким пројектима.

Форум је отворио министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, док се испред амбасаде Немачке окупљенима обратио Кристијан Рајсмилер, шеф Одељења за културу, а у име фондације “Конрад Аденауер“ обратио се директор фондације, Норберт Бекман.

На форуму су представљени потенцијали Општине Ириг и могућности будуће сарадње, а која би се ослањала на дугогодишњу успешну сарадању која већ постоји. Присутне је поздравио и зачетник целокупне идеје о пријатељству и братимљењу ова два града, Драган Драгичевић, који је и председник удружења “Пријатељство Врдник – Ферсмолд“. Он је подсетио на саме почетке сарадње, као и на бројне, вишегодишње, обостране посете спортских екипа, културно – уметничких друштава, привредних и политичких делегација.

Након завршетка радног дела форума, градоначелник Ферсмолда, Михаел Мајер Херман, и председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, открили су плочу са називом Трга пријатељства Ферсмолда и Врдника, у централном градском парку.

Привредни форум поводом сарадње Општине Ириг и немачког града Ферсмолд  је највећи скуп ове врсте икада одржан у овој општини, а учешће на њему су узели представници Влада Републике Србије и Републике Немачке, представници Владе АП Војводине, званичници града Ферсмолд, представници фондације “Конрад Аденауер“, домаћи привредници, представници сремских општина, као и гости из Републике Српске (Општине Дрвар и Станари).