Секретар Бјелић на Инвестиционој конференцији у Италији позвао италијанске привреднике да улажу у Војводину

Конференција о инвестиционим потенцијалима Војводине и Србије одржана је 8.априла 2017.године у граду Ловере, у Ломбардији, на иницијативу гдина Марка Занија (Marco Zanni),члана Европског парламента и Групе пријатељства са Србијом и посредством Мисије РС у Бриселу. Током конференције представљени су потенцијали у приоритетним секторима, правни оквир улагања и расположиви подстицаји за италијанске компаније. Публику је чинило више од 60 италијанских компанија, углавном малих и средњих предузећа из Ломбардије, која су веома успешна у различитим секторима, као што су дрвна индустрија, металопрерађивачка, ИТ сектор, електроника, текстилна,телекомуникације,енергетика, грађевина, производња пластике, прехрамбена, логистика. Домаћин конференције, господин Зани, поздравио је учеснике скупа и изразио задовољство због великог интересовања италијанских привредника за улагање у Србију и истакао да веома подржава разој економских односа Италије и Србије. Конференцији је присуствовао и сенатор Републике Италије и члан комисије парламента за индустрију, трговину и туризам, који је рекао да Србија и Италија имају посебне пријатељске односе, за које се нада да ће се кроз овакве догађаје још више продубљивати.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, поздравио је италијанске компаније и представио им активности  Покрајинске владе на привлачењу инвестиција у Војводину. Он је упознао италијанске привреднике са досадашњим улагањима у Војводину од стране компанија из Италије, као и са подацима везано за трговинску размену између Србије и Италије.  Помињући пример компаније Калцедонија, која већ има фабрике у Суботици и Сомбору, рекао је да је за привлачење још већег броја таквих компанија изузетно важна сарадња између региона, каква постоји између Војводине и Ломбардије, као и генерално сарадња између Републике Србије и Републике Италије.  Представио је и Развојну агенцију Војводине и истакао значај који ће агенција имати у привлачењу и пружању подршке италијанским компанијама.

Конкретне инвестиционе потенцијале у секторима пољопривреде и прехрамбене индустрије, пратеће аутомобилске индустрије, металопрерађивачке и машинске, као и у сектору информационих технологија и обновљивих извора енергије, представила је Оливера Ковачевић, саветница за стране директне инвестиције у ВИП Фонду. Она је италијанским привредницима изложила економски и  правни оквир за улагање у Војводину, појаснила какве бенефите могу да искористе кроз пословање у нашој регији и на који начин да остваре сарадњу са домаћом привредом.  Представљена је и инвестициона локација Зрењанин, у чијој слободној зони већ послују италијанске компаније и чије предности је истакао Јован Вукановић, шеф одсека за локални економски развој и инвестиције у Зрењанину.

На конференцији су италијанске компаније могле да добију и прецизне информације о подстицајима  које додељује Република Србија, од саветнице за стратешка улагања из Развојне агенције Србије, Јелене Аковић. Она је појаснила колико је потребно инвестирати и отворити нових радних места како би компанија могла да конкурише за програм субвенција и који износи субвенција се могу очекивати.

Са финансијског аспекта, публика је имала прилику да чује какву подршку у Србији италијанске компаније могу да очекују од Банке Интезе, чији је директор Дивизије за пословање са привредом и члан Извршног одбора, господин Франческо Лупо, такође одржао презентацију на конференцији. Са циљем пружања свих релевантних информација италијанским привредницима, одрзана је и презентација на тему царинских повластица, искоришћења споразума о слободној трговини које Србија има са Русијом, Европском Унијом, Турском, земљама ЦЕФТА И ЕФТА споразума  и другим тржиштима. Ову презентацију је одрзао господин Јован Мутавџић, директор италијанско-српске компаније  “2B Logistic” и члан Управног одбора Конфиндустрије Србије.