Секретар Огњен Бјелић и градоначелник Улма Гинтер Циш закључили да је време да се конкретизује сарадња

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, заједно са својим помоћницима, разговарао је у среду, 02. фебруара 2017. године, о унапређењу и конкретизацији сарадње Покрајинске владе са немачким градом Улмом са делегацијом овог немачког града, коју је предводио Гинтер Циш  (Gunter Czisch), градоначелник града Улм и председник Савета подунавских градова и региона.
 
Секретар Огњен Бјелић истакао је овом приликом да је основни приоритет Покрајинске владе отварање нових радних места, смањење незапослености и помоћ привреди, као и наставак дугогодишње сарадње у области културе са немачким градом Улмом, те да Војводина има већ спремне пројекте у оквиру којих ова сарадња може бити конкретизована у скоријем периоду.

„Наша сарадња је традиционална и фирме из немачке покрајне Баден-Виртемберг до сада су уложиле у Војводину 95 милиона еура и запослили око 500 радника, што је за нас од великог значаја. Верујем да се у наредном периоду сарадња града Улма, Новог Сада и Војводине могу интезивирати посебно у ИТ сектору, агробизнису, али и у размени и подизању капацитета јавне администрације“, истакао је секретар Бјелић и најавио да ће се у наредних пар месеци то конкретизовати кроз посету и обуку представника Покрајинске владе, као и Универзитета из Новог Сада граду Улму и Дунавском бироу.

Градоначелник града Улма и председник Савета подунавских градова и региона Гинтер Циш истакао је да је сарадња са Војводином традиционално добра већ преко 10 година, те да се кроз Дунавску стратегију врло брзо може радити на конкретним пројектима из области туризма који могу директно отворити нова радна места и позвао Војводину да се прикључи постојећим пројектима града Улма из области заштите животне средине, посебно на тему пречишћавања отпадних вода што је њихов приоритет.

„Позивамо вас да дођете код нас и да се врло ускоро прикључите пројектима из области дигитализације, затим на тему младих, што су наши приоритети, а које би финансирали из фондова ЕУ“, рекао је градоначелник Циш и нагласио да је после дугог низа година разговора „дошао тренутак да се конкретизуја сарадња са Покрајинском владом и Скупштином Војводине.

На састанку, где су присуствовали и помоћници секретара Шандор Егереши, Небојша Дракулић и Јован Подрашчанин, било је речи и о потенцијалима војвођанских брендова, затим подршци пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе “, као и традиционална подршка кампу толеранције и младих у Бачкој Тополи где је ове године тема мигрантска криза у Дунавској регији.