Амбасадор Аустрије у посети Покрајинској влади

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас састанку председника Покрајинске владе Игора Мировића и амбасадора Аустрије у Републици Србији др Јоханеса Ајгнера(Johannes Eigner), који су се сагласили да је наставак и даље унапређење привредне и економске сарадње од обостраног интереса за АП Војводину и Аустрију.

У разговору у Покрајинској влади, истакнуто је да аустријски привредници АП Војводину препознају као атрактивну регију за улагање, о чему говори податак да од укупног броја аустријских компанија у Србији, око 80 одсто послује на територији покрајине. Интерес за сарадњу постоји у области пољопривреде, заштите животне средине, туризма, заједничких пројеката у оквиру Дунавске стратегије, као и оних који ће допринети подизању капацитета општина у Војводини.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је нова покрајинска администрација отворена за конкретну и оперативну сарадњу са Аустријом, која је један од најзначајнијих привредних партнера АП Војводине. Председник се захвалио Влади Аустрије, која је, преко своје развојне агенције АДА, подржала реализацију значајних развојних пројеката у покрајини, и најавио да ће Покрајинска влада у јануару 2017. године формирати посебну развојну агенцију, чији задатак ће бити стварање квалитетне пословне климе и оперативније привлачење страних улагача, међу којима ће бити и аустријски привредници.

Аустријски амбасадор др Јоханес Ајгнер истакао је да је покрајина Војводина у фокусу билатералне сарадње између Србије и Аустрије, те да је у том смислу важно да се ојача регионална сарадња између АП Војводине и аустријских регија.