Александар Софић: Образовање радне снаге у складу са потребама тржишта од изузетног значаја за привредни раст

Данас су у Новом Саду и Суботици у оквиру реализације Интррег ИПА пројекта прекограничне сарадње Хрватска–Србија „Развој пословног окружења образовањем радне снаге у складу са потребама тржишта – COMMON“, уручени сертификати за 58 полазника који су успешно завршили обуке у циљу унапређења знања и вештина потребних за лакше запошљавање.

Обукама које су одржаване у Едукативном центру Новог Сада и на Економском факултету у Суботици обухваћена су трајно незапослена лица као и младе незапослене особе које својим стеченим компетенцијама не задовољавају тржишне услове.

Честитајући полазницима, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић нагласио је да је ово најбољи пример како прекогранична партнерства могу непосредно да доринесу програмима подршке запошљавању кроз прилагођавање знања, вештина и компетенција потребама локалног тржишта рада, односно захтевима послодаваца на том тржишту.

„Уверен сам да ће предности ових сертификата бити брзо евалуиране у реалном животу, чиме ћете осигурати не само своје учешће на тржиту рада, него ћете и локалне средине у којима остварите запослење, због структуре радне снаге, учинити у пословном смислу интересантнијим и привлачнијим за домаће и стране инвеститоре“, поручио је ресорни секретар.

Софић је подсетио да реализацију пројекта вредног 600.000 евра прати и вредна донација у виду неопходне рачунарске и друге опреме за спровођење програма обуке у Едукативном центру у Новом Саду и на Економском факултету у Суботици, којима ће, како је рекао, уз сагласност Покрајинске владе, бити трајно пренето право њеног коришћења за будуће квалитетне и иновативне програме едуковања незапослених лица.

Полазници су током едукација имали прилку да се упознају са знањима из области SEO оптимизације, програма Google AdWords administrator, Soft skills вештина, копирајтинга, маркетинга на друштвеним мрежама (Јутјуб, Инстаграм, Фејсбук), предузетничког рачуноводства и енглеског језика.

Поред Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, партнери на пројекту су ВУРА – Развојна агенција Вуковар и Училиште „Студијум“ из Вуковара.
У Новом Саду обуке је похађало 38 незапослених лица, а у Суботици 20 полазника којима је сертификате уручио заменик покрајинског секретара Радивој Парошки.