У Чуругу обележена 75. годишњица рације у Бачкој

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, присуствовао је у Чуругу, као члан делегације Покрајинске владе коју је предводио председник Покрајинске владе Игор Мировић, централном помену на све жртве које су невине страдале у злогласној рацији мађарских фашиста у јануару 1942. године у Бачкој.

Након парастоса у Храму Вазнесења Господњег, у Музеју жртава рације у Чуругу – некадашњем житном магацину где су се одиграли трагични догађаји, одржан је помен и положени су венци у знак сећања на невино пострадале у рацији.
Окупљенима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Општине Жабаљ Чедомир Божић и упутили заједничку поруку да помен заслужују све невине жртве, али и да представља опомену да се такви злочини никада више не понове.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да се пре 75 година у ледом окованој Шајкашкој, чинило да је нељудско заувек узмакло пред људским, јер је само у Чуругу, за свега неколико дана, побијено готово 900 невиних људи, међу којима је било и деце. Злочини су настављени и у другим местима у јужној Бачкој, да би у јануарској рацији било убијено готово 4.000 људи.
Мировић је поручио да невини страдалници заслужују вечно сећање, јер, ко заборави злочин, осуђен је да се злочин понови и да у њему опет буде или жртва.

– Зато ћемо наредних дана обићи и Жабаљ, Мошорин, Лок, Тител, Гардиновце, Бечеј и друга места јужне Бачке, да се свуда поклонимо жртвама и поновимо да их никада нећемо заборавити – рекао је Мировић и додао да не смемо заборавити и све друге невине жртве тих страшних времена.

По његовим речима, у Чуругу, су сви заједно, без обзира на којој страни су током Другог светског рата били наши преци. Ту смо са јасном свешћу да истинског помирења и трајног мира међу људима и народима нема ако бројимо и осуђујемо само туђе, а прећуткујемо сопствене грехе – рекао је Игор Мировић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да ни од своје, ни од заједничке историје нико не може побећи, и да је мало ко веровао да ће, као што је то данас, Чуруг постати заједнички симбол страдања. Он је нагласио да су данас, када су деценије протекле од ратних страхота, припадници два народа „спремни и жељни заједничког поклањања пред жртвама и да не верујемо деценијама понављаним демагогијама, да злочин може бити колективан“.

 – Злочин увек има своје лице. Заједнички може да буде само саосећај и поклањање жртвама – рекао је Пастор и подсетио на то да су се у јуну 2013. године, председници Србије и Мађарске заједнички поклонили жртвама у Чуругу, онима из 1942. и онима из 1944 – 45. године и изрекли просту истину да се у рату бирају стране, а починилац злочина има своје име и презиме – нагласио је Пастор.

Нагласивши да је наша дужност и обавеза да сачувамо успомене на чурушке страдалнике, Пастор је додао да би у Топаловом магацину током целе године требало одржавати отворене разговоре о суочавању са прошлошћу, као и да би се требало сетити и свих добрих и праведних људи који су покушавали и ризиковали своје животе да би спасили животе својих комшија.

 Крајем прошле године је, на иницијативу Покрајинске владе и Епархије Бачке Српске православне цркве, образован Одбор за обележавање рације у Бачкој, који ће, од ове године, почев од Чуруга, сваког јануара у другом месту организовати централни помен у знак сећања на ове трагичне историјске догађаје у Бачкој, о којима се недовољно зна, када је у суровој рацији мађарских фашиста убијено више хиљада невиних људи.

 Обележавању годишњице рације у Бачкој присуствовали су становници Чуруга, представници Меморијалног друштва „Рација 1942“, које окупља и потомке настрадалих, великодостојници Српске православне цркве, чланови Покрајинске владе, представници општине Жабаљ, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Амбасаде Мађарске, као Јеврејске општине Нови Сад.