Завршен пројекат прекограничне сарадње Мађарска–Србија „Разнобојна сарадња”

Данас је у Медија центру Војводине одржана завршна онлајн конференција поводом финализације Интеррег ИПА пројекта прекограничне сарадње између Мађарске и Србије.

„Разнобојна сарадња” је један од пет стратешких пројеката, вредан 3,7 милиона евра, усмерен на унапређење културног туризма у пограничном подручју. Европске унија донирала је 80 одсто средстава, чиме су изграђени Мађарски културни центар на Палићу и Српски културни центар у Морахалому.

Отварајући конференцију, помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосова Ендерић указала је на важност свих прекограничних пројеката које наша земља, а посебно Покрајина Војводина, остварује са суседном Републиком Мађарском.

„Европска унија је суфинансирањем овог пројекта оснажила наше напоре да кроз процес територијалне и друштвене кохезије уклонимо културну дистанцу, изолованост и периферност овог пограничног подручја, а ефекти ће бити вишеструки”, поручила је Ендерићева.

Она је нагласила да је финализација пројекта значајан корак у оснаживању веза у том подручју и неговању добрих односа у овом делу Европе, те изузетна прилика да се културни и туристички живот грађана учини што садржајнијим и богатијим.

Директорка Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ Ана Естер Чокаши захвалила је на изузетној сарадњи и кооперативности свих партнера током трајања пројекта.

„Надамо се да ће по завршетку панедемије вируса ковид 19 културни центри на Палићу и у Морахалуму наставити да окупљају и уједињују два народа, путем бројних културних,
позоришних, гастрономских и књижевних садржаја“, истакла је Чокашијева и најавила заједничке винске и гастрономске понуде две различите традиције у циљу боље промоције туристичких потецијала у овој пограничној области.

Конференцији су присуствовали и остали представници пројектних партнера: Агнеш Тот Гроф из Удружења за младе „Један за другог“ (Морахалом), пројект менаџер из Суботице Тимеа Хорват и начелница Градске управе за културу Новог Сада Зорица Шијак.

Видео конференцију можете видети на овом линку: https://youtu.be/9uKVMjpQ9zY