Заједнички наступ АП Војводине и осам градова на сајму инвестиција “Expo Real” у Mинхeну

Делегација Покрајинске владе посетила је Међународни сајам инвестиција и некретнина “Expo Real” у Mинхeну, који пружа увид у најновије трендове и иновације у секторима инвестиција, некретнина и финансија. Управо на таквој манифестацији, АП Војводина, са својих осам градова, приказује, кроз заједнички наступ, стручној међународној публици најзначајније инвестиционе пројекте.

Презентација инфраструктурних потенцијала АП Војводине за привлачење нових улагача на сајму “Expo Real” – највећем овог типа у Европи, организована је на основу Споразума о заједничком наступу на међународним сајмовима, који је потписан између Покрајинске владе, Развојне агенције Војводине, Новог Сада, Панчева, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Сремске Митровице, Вршца, Кикинде, и Привредне коморе Војводине.

Делегацију Покрајинске владе поздравио је генерални директор Минхенског сајма Клаус Дитрих. Након отварања, на изложбеном простору АП Војводине, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, који предводи делегацију, изјавио је да је Покрајинска влада препознала вишеструки значај и ефикасност организованог заједничког представљања градова и саме Покрајине на великим сајмовима, као што је и “Expo Real”.

„Довођењем нових инвеститора, поред отварања нових радних места, долази и до трансфера знања, нових технологија, производа и брендова, који су нам такође неопходни како би били у корак са светом и како би обезбедили економски развој Војводине. Значај овог сајма је и у томе што више од 70 одсто његових посетилаца, а буде их између 40 и 50 хиљада, спада у категорију доносилаца одлука“, изјавио је Ненад Грбић и додао да ће Покрајинска влада наставити активно да ради на побољшању и стварању позитивног пословног амбијента, подизању ефикасности администрације и економско-правне сигурности, што је од значаја озбиљним инвеститорима приликом разматрања потенцијала Војводине за инвестирање.

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, који је учествовао у припремама за наступ на овом сајму, који је највећи у овом домену у Европи, изјавио је да су градови припремили квалитетне пројекте.

„То су најпре радне и пословне зоне, које су према својој инфраструктурној опремљености и саобраћајној повезаности спремне за долазак инвеститора, затим гринфилд и браунфилд локације, као и некретнине, као што су хотели и други објекти, те пројекти за улагање у СПА центре и развој туризма“, рекао је Дракулић. Он је додао да је овај сајам право место за сусрете са потенцијалним инвеститорима, посебно из Немачке, која је у Војводини на првом месту по вредности инвестиција од 1,27 милијарди евра и по броју запослених.

На највећем сајму некретнина и инвестиција у Европи, од 8. до 10. октобра, очекује се више од 2.000 излагача из 35 земаља, више од 40 хиљаде учесника из 75 земаља, а планирано је учешће и око 500 стручњака у конференцијском програму.