Успостављање сарадње АП Војводине са провинцијом Бенго у Републици Анголи

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и гувернерка провинције Бенго у Републици Анголи Мара Киоза потписали су данас Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње између АП Војводине и те провинције.

Како су истакли саговорници, овим документом стварају се услови за интензивирање међурегионалне сарадње у областима од заједничког интереса са акцентом на привреди, пољопривреди и развоју информационих технологија у том сектору, као и прехрамбеној индустрији.

„Ово је још једна потврда вишедеценијских пријатељских односа између Републике Србије и Републике Анголе. Кроз историју, посебно од 1975. године, када је Ангола стекла независност, развијали смо дубоко пријатељство засновано на принципима и међусобној подршци у међународним институцијама. Наш план је да те везе наставимо да јачамо, а уверени смо да ћемо у будућности, повезивањем наших покрајина, томе и допринети“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, окосница сарадње биће област пољопривреде, имајући у виду да су обе покрајине аграрна подручја.

„Потписаним документом се стварају услови за повезивање наших институција и у областима образовања, културе, спорта и туризма“, изјавио је председник Мировић и додао да Република Србија високо цени ставове Анголе када је реч о територијалном интегритету наше земље.

Мировић је навео и то да ће потенцијали АП Војводине и провинције Бенго бити представљени на сајмовима током ове године.

Гувернерка Киоза рекла је да покрајина Бенго има интерес за све облике сарадње и институционалних односа са АП Војводином на бази реципроцитета, посебно у сектору пољопривреде, који је њихов највећи потенцијал.

Догађају су присуствовали покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и амбасадор Анголе у Србији Алсино дош Празереш Изата да Консеисао.