Унапређење привредног амбијента између Фландрије и Војводине

Шеф Канцеларије АПВ у Бриселу Срђан Мачкић и Ђорђе Цицовић, саветник у Канцеларији АПВ у Бриселу, у понедељак 11. децембра 2017. године разговарали су са представницима Фламанске агенције за инвестиције и трговину – ФИТ (Flanders Investment and Trade), што представља наставак напора представника АПВ у Бриселу да и у наредном периоду  раде на стварању повољнијег привредног амбијента у земљама Бенелукса за наша предузећа, и наставак  промоције Војводине као инвестиционе дестинације, како би се даље подстакле стране инвестиције из овог дела Европе.
 
У начелу је договорено повезивање наших привредних субјеката те ужа сарадња са Развојном агенцијом Војводине и Привредном комором Војводине. Поред тога, у складу са плановима Канцеларије АПВ у Бриселу за 2018., а који се односе на активности у промоцији привреде, договорено је да се током наредне године одржи промоција различитих кластера из АПВ у овој фламанској агенцији, како би се на тај начин директно тражили потенцијални привредни партнери са обе стране. Такође, ФИТ је веома заинтересована да у наредном периоду учествује на значајнијим догађајима и сајмовима у АП Војводини, посебно у оквиру ИТ сектора и пољопривреде. Подударност привреда две регије је управо у поменутим секторима што ствара значајан простор за будућу сарадњу.
 
На састанку је закључено и да постоји могућност потписивања билатералног споразума између ФИТ и неке од покрајинских институција у области инвестиција и трговине, уколико би даље активности резултирале потребом за инситуционализацијом предвиђене сарадње.